Hewlett-Packard priznal podkupovanje

Matej Huš

10. apr 2014 ob 15:59:30

Hewlett-Packard se je pogodil z ameriško agencijo za nadzor trga vrednostnih papirjev (SEC), tožilstvom in pravosodnim ministrstvom v postopku zaradi podkupovanja in pranja denarja. Podjetje bo plačalo 108 milijonov dolarjev globe, začenjajo pa se tudi kazenski postopki, so sporočili iz pravosodnega ministrstva. Preiskavo so skupaj opravljali FBI, ameriška davčna služba (IRS), SEC in tuji organi pregona.

Korupcijo so odkrili pri pregledu pogodb s poljsko policijo v vrednosti 40 milijonov dolarjev za vzpostavitev IT-sistema. Preiskava je pokazala, da je HP nepošteno posloval tudi v Rusiji, kjer je delal za tožilstvo, in v Mehiki, kjer je delal za naftno podjetje v državni lasti. V vseh teh državah je HP podkupoval uradnike, da so mu ti priskrbeli omenjene dobičkonosne posle.

Na Poljskem je tožilstvo včeraj uradno obtožilo nekdanjega visokega predstavnika HP-ja Tomasza Z. (priimka zaradi poljske zakonodaje niso razkrili), ki je v letih 2006-2010 razdelil za več kot 600.000 dolarjev gotovine, računalnike, avdio in video opreme vodilnim v IT-oddelku policije. V Rusiji je HP v letih 2000-2007 prek slamnatih izplačal več kot dva milijona dolarjev podkupnin, da so dobili več kot 100 milijonov dolarjev vreden posel. V Mehiki pa so izplačali dober milijonov dolarjev v obliki prenapihnjenih svetovalnih pogodb podjetjem, v lasti ljudi blizu vlade. HP in posamezniki so zelo pazili, da jih ne bi dobili, saj so plačila izvajali prek podjetij v davčnih oazah, komunicirali pa so prek anonimnih e-naslovov in predplačniških mobilnih telefonov.

HP je v času preiskave zgledno sodeloval z organi pregona, prav tako pa so že pred tem odpustili nekaj menedžerjev, ki so se ukvarjali s sumljivimi posli. Vseeno so dobili eno izmed najvišjih kazni v zgodovini. Najvišja je bila sicer Siemensova, ki je leta 2008 plačal 800 milijonov zaradi razkritih nečednosti v Argentini, Bangladešu in Venezueli.

Razkritje HP-jevega podkupovanje je sad širše preiskave, ki so jo ZDA uvedle zoper več IT-podjetij, ki se v tujini gredo sumljivih praks. Spomnimo, da je IBM lani plačal 10 milijonov dolarjev v poravnavi, ki je obsegala primer podkupovanja na Kitajskem in v Južni Koreji. V preiskavi (celotni, ne le HP) so 41 posameznikov obtožili skoraj 70 kaznivih dejanj.