Tudi Južna Koreja prepovedala financiranje s kriptožetoni

Matej Huš

30. sep 2017 ob 01:13:15

Slab mesec dni po kitajski prepovedi prvih javnih ponudb kriptovalut (ICO) je enako prepoved sprejela tudi Južna Koreja. Od danes je tam prepovedano vsakršno nabiranje kapitala z javno ponudbo kriptovalut, kar je v zadnjem letu priljubljena praksa novoustanovljenih start-upov. Komisija za finančne storitve v Južni Koreji, ki regulira trg, je sporočila, da so ICO prepovedali, ker mora biti trgovanje s kriptovalutami regulirano, trenutno pa se prek njih steka denar v špekulativne naložbe. Po njihovi oceni se obseg ICO po svetu povečuje, kar velja tudi za Južno Korejo, zato bodo odmerjali visoke kazni za ICO v Južni Koreji.

Na Kitajskem je ICO popolnoma prepovedan od začetka meseca. V ZDA je ICO sicer dovoljen, a gre po letošnji odločitvi regulatorja trga vrednostnih papirjev (SEC), da je ena konkretna kriptovaluta (DAO coin) vrednostni papir (securities), zato je treba pri ICO spoštovati enake zakone in pridobiti ustrezna dovoljenja kot za javne ponudbe delnic (IPO), pričakovati manj ICO-jev. Toda čeprav je DAO kršil zakonodajo, pa SEC ni ukrepal, ker zakonodaja na tem področju ni dovolj jasna. Poleg tega so vse vlagatelje pozvali k previdnosti. Pričakovati je, da bo SEC kmalu sprejel splošno tolmačenje in objavil podrobnejša pravila glede izvedbe ICO-jev.

Bitcoin se na južnokorejsko prepoved ni odzval, saj se njegov tečaj danes praktično ni spremenil. Vrednost enega bitcoina še vedno ostaja okrog 4100 dolarjev, potem ko je pred tedni z vrha 5000 dolarjev zgrmela vse do 3000 dolarjev. Medtem je tudi švicarski regulator sporočil, da preučujejo več primerov ICO, kjer sumijo na kršitve finančne zakonodaje.