NFC prihodnosti bo zmogljivejši

Matej Huš

24. jun 2023 ob 14:21:45

Forum NFC, ki so ga pred dvema desetletjema ustanovili Sony, NXP Semiconductors in Nokia, da bi izboljšali standard NFC (near-field communications), je predstavil načrt za naslednjo petletko. Do leta 2028 naj bi se razvoj NFC osredotočil na pet ključnih področij.

Trenutno je prek NFC možen prenos energije z močjo 1 W, kar želijo do leta 2028 povečati na 3 W. To seveda ni namenjeno polnjenju požrešnih naprav, bo pa več kot dovolj za enostavne pametne predmete, kot so pametne kartice in podobno. Morda bi kakšne res nepotratne naprave lahko na tak način trajno polnili, denimo pametne gumbe in podobno. Druga pomembna novost bo podaljšanje razdalje. Sedaj NFC deluje na največ 5 mm, v prihodnosti pa želijo to podaljšali na 20-30 mm. To bi omogočilo, da brezstična plačila resnično postanejo brezstična.

Naslednji korak bo večnamenski pritisk kartice, da bi lahko uporabniki z enim dotikom izvedli več različnih dejanj. Modernizirati želijo še komunikacijo med napravami in razširiti trajnostne funkcionalnosti, kamor sodijo recikliranje in podobno. Prek NFC se bodo namreč lahko prenašale informacije o sestavi in načinu recikliranja izdelka. Uradna predstavitev novih smernic bo prihodnji teden, v praksi pa novosti pričakujemo šele v prihodnjih letih. Vse navedeno so namreč zgolj smernice za razvoj.