Microsoft odprl kodo starih MS-DOS-a in Worda

Matej Huš

26. mar 2014 ob 13:18:29

Izvorne kode Microsoftovih programov ni povsem nemogoče pridobiti, saj lahko veliki kupci, vladne inštitucije in nekateri drugi v zameno za podpis pogodbe o nerazkrivanju dobijo v roke vsaj dele izvorne kode programske opreme. Pred desetimi leti se je celo zgodilo, da so na internet ušli deli izvorne kode za Windows NT 4 in 2000, kar je zakrivilo podjetje Mainsoft. Vseeno pa velja, da je izvorno kodo Mirosoftovih programov bistveno teže videti kakor pri odprtokodnih programih. Microsoft je sedaj sporočil, da bo njihove najstarejše programe sedaj v celoti odprl.

Javnost je dobila vpogled v celotno izvorno kodo prvih verzij operacijskega sistema Microsoft MS-DOS in urejevalnika besedil Word. Gre za različici DOS 1.1 in 2.0, ki sta izšli leta 1981 oziroma 1983, ter Word for Windows 1.1a iz leta 1990. Prava računalniška prazgodovina torej, a je odprtje izvorne kode vseeno zanimivo in poučno. Kodo so odprli v sodelovanju s Computer History Museum (CHM), njena uporaba pa je omejena na nekomercialne namene.

Kratka zgodovina: IBM je leta 1980 iskal operacijski sistem za svoje osebne računalnike. Ker ga niso imeli časa razvijati v hiši, so se odločili poiskati partnerja. Obrnili so se na Microsoft, ki DOS-a takrat sploh ni imel v lasti. Microsoft je IBM poslal h Garyju Kildallu v podjetje Digital Research, ki je bil napisal operacijski sistem CP/M. Zakaj tedaj pogodbe niso podpisali, je več razlag, a dejstvo je, da Kildallova žena ni želela podpisati pogodbe o nerazkrivanju z IBM-om brez posvetovanja z možem, tega pa tisti dan ni bilo. Pogajanja so potem tekla še nekaj časa, a pravega interesa ni bilo. Tu je Kildall zamudil največjo priložnost v svojem življenju, ki jo je Microsoft sprejel z odprtimi rokami.

IBM je nujno potreboval operacijski sistem za svoje osebne računalnike in takrat se je za Microsoft zgodil dogodek, ko pravimo, da zgodovina skače, namesto da bi se počasi plazila. Paul Allen je od Seattle Computer Products hitro odkupil 86-DOS, ki ga je Tim Paterson napisal kot klon CP/M. IBM ga je preimenoval v PC DOS in začel prodajati s svojimi računalniki. Microsoft je isti program prodajal kot MS-DOS na klonih IBM-ovih PC-jev, ki so zaradi nizke cene kmalu zavzeli trg. Ostalo je zgodovina.