Rusija blokirala več ponudnikov VPN

Matej Huš

4. sep 2021 ob 13:16:39

Rusija je blokirala dostop do več ponudnikov navideznih zasebnih omrežij (VPN), ki se uporabljajo za dostop do interneta brez cenzure in vohljanja oblasti. Med prizadetimi sta tudi velikana NordVPN in ExpressVPN. Ruski regulator telekomunikacij Roskomnadzor je ob tem dejal, da so se za blokado odločili, ker je preiskava pokazala, da ponudniki nudijo dostop do nezakonitih vsebin po ruski zakonodaji. Uporabljajo se za različne nezakonite aktivnosti, ki vključujejo razpečevanje otroške pornografije, preprodajo drog, ekstremizem in samomore, so še dejali.

V Rusiji je onemogočen dostop do več tisoč strani, ki so po mnenju oblasti v neskladju z rusko zakonodajo. Med njimi pa so tudi vsebine, ki so blizu opoziciji, kritični mediji in neodvisne strani. Kritiki zato ponavljajo, da gre za cenzuro, ki nima z varovanjem ruskih uporabnikov interneta nič skupnega. Doslej so bili VPN ena izmed rešitev za neoviran dostop do interneta, čeprav je Rusija že večkrat zagrozila z blokado. Uporaba VPN za dostop do prepovedanih strani je prepovedana, a v praksi tega ni možno preveriti. So pa že leta 2017 domala prepovedali uporabno VPN-jev, saj so jih močno regulirali.

Čez dva tedna bodo v Rusiji parlamentarne volitve, kar nenavadno sovpada z zaostritvijo cenzure na internetu. Že pred tremi meseci so uporabo VPN omejili in podražili, sedaj pa so jo kar onemogočili.