Fundacija Linux ponuja brezplačni tečaj osnov Linuxa

Matej Huš

9. mar 2014 ob 13:31:32

Fundacija Linux je napovedala, da bodo letos poleti brezplačno ponudili spletni tečaj osnov Linuxa. Linux je načeloma brezplačen, tečaji za njegovo uporabo in usposabljanje zaposlenih pa seveda niso. Nekateri se ga iz dostopnih virov naučijo sami, drugi pa plačajo za kak tečaj. Tečaj Osnove Linux, ki ga izvaja Fundacija Linux, običajno stane 2400 dolarjev, sedaj pa bo na voljo brezplačno.

V sodelovanju z neprofitno stranjo edX, za katero skrbita MIT in Harvard, bodo poleti - natančen datum še ni znan - izvajali tečaj kot MOOC (Massive Open Online Course). To pomeni, da omejitve števila prijav ni, v 24 urah po najavi pa se je prijavilo že več kot 2500 ljudi. Tečaj bo obsegal 40-60 ur dela tečajnika, na koncu pa bo mogoče pridobiti certifikat o opravljenih obveznostih. Pri edX sodeluje več kot 31 elitnih univerz, ponujajo pa najrazličnejše tečaje. V poldrugem letu obstoja jih je obiskovalo več kot dva milijona ljudi.

Izvršni direktor Fundacije Linux Jim Zemlin pojasnjuje, da želijo promovirati Linux in zagotoviti zadostno število talentiranih ljudi, ki bodo postali poznavalci Linuxa. Zato so se odločili, da bo njihov tečaj bolj dostopen, v prihodnosti pa utegnejo brezplačno ponuditi še katerega drugega, ne le osnovnega. Seveda lahko pridobljeno znanje preizkušate na njihovih straneh.

Izgovorov za neznanje Linuxa tako kmalu ne bo več. Prijave zbirajo na spletnih straneh.