Valve se pridružuje Fundaciji Linux

Matej Huš

5. dec 2013 ob 18:21:41

Valve je naslednje v vrsti podjetij, ki se je pridružilo Fundaciji Linux. Včeraj so namreč iz Valva sporočili, da so postali polnopravni člani te organizacije, kar ni presenetljivo, saj Valve že intenzivno dela na Linuxu. S tem Valve pridružuje pisani druščini podjetij, med katerimi so tudi ugledni člani, kot so IBM, Oracle, Samsung, Cisco in Google; je pa Valve prvo igričarsko podjetje v tej skupini.

Steam je na Linux prispel že lani, letos pa se je otresel oznake beta. Hkrati je letos septembra Valve napovedal razvoj SteamOS. Gre za operacijski sistem, ki temelji na Linuxu in je v bistvu nadgradnja načina Big Picture v odjemalcu za Steam. V tem pogledu je videz prilagojen prikazu na televizorju in upravljanju z igralnim ploščkom. Iz tega bo zrasel SteamOS, ki želi več kot le nadomestiti Windows 8 (slednjega je Valve že javno kritiziral), saj naj bi počasi zavzel tudi televizorje in celotno dnevno sobo. Preden se to zgodi, pa bodo morali rešiti še nekaj težav na Linuxu. Medtem ko je grafika čedalje bolje podprta, je treba urediti še zvok, kjer še ni izbrana ena sama rešitev težav.

Vse to so razlogi, ki dobro pojasnjujejo, zakaj je Valve postal član Fundacije Linux. Koristi si namreč obetajo oboji. Linux je dobil na svojo stran zelo pomembnega igralca, medtem ko bo Valve lahko pomagal pri iskanju poti in usmerjanju razvoja Linuxa. Hkrati bo Linux dobil tudi nekaj denarja, saj članarina za podjetja stane od 5.000-500.000 dolarjev, odvisno od vrste in ugodnosti, ki jih prinaša (platinaste, zlate, srebrne članarine). Koliko bo odkrhnil Valve, ni znano.

Leta 2010 je Valve dejal, da Steama na Linux ne bo. Dve leti je Steam prišel na Linux. Tri leta pozneje je Valve postal član Fundacije Linux, za Linux pa je na Steamu na voljo več kot 250 naslovov. Čez štiri leta bo bržkone izšel SteamOS, ki bo temeljil na Linuxu.