Apple se je samo v Avstraliji v desetletju izognil davku na devet milijard dobička

Matej Huš

7. mar 2014 ob 11:29:20

Avstralski časnik Financial Review je raziskal, koliko dobička je Apple v zadnjem desetletju prekanaliziral iz Avstralije na Irsko in si zaradi ugodnega davčnega režima znižal davčno obveznost. Apple je tako na Irsko v zadnjem desetletju prelil 8,9 milijarde dolarjev, ki bi bili sicer obdavčeni v Avstraliji.

O izogibanju plačila davkov - ki je popolnoma zakonito, čeprav nezaželeno - smo že večkrat obširno pisali. S premeteno strukturo povezanih in odvisnih družb, lahko podjetja prikažejo dobičke v podružnicah, ki poslujejo v davčno zelo ugodnem okolju in tako znižajo efektivno obdavčitev na vsega kakšen odstotek. Tega ne počne le Apple, ampak praktično vse multinacionalke.

Apple je na primer lani v Avstraliji prikazal le 88,5 milijona dolarjev dobička, približno dve milijardi pa naj bi prek singapurske podružnice poslali na Irsko. V zadnjih petih letih je Apple Sales International, ki je ena izmed glavnih Applovih podružnic, registrirana na Irskem in brez davčnega rezidentstva, poceni kupuje Applove izdelke od podjetij više v verigi in jih prodaja končnim kupcem. V zadnjih petih letih je ustvarila 100 milijard dolarjev dobička in na to plačala manj kot 50 milijonov dolarjev davka (0,05 %).

Celoten mehanizem izmikanju plačila davkov je precej dobro znan, a se je proti njem težko boriti, ker bi terjal sodelovanje vseh držav na svetu. Vedno pa se najde katera, ki ji status davčne oaze povsem ustreza. Že v EU se ne moremo dogovoriti, saj Irska, delno Nizozemska in Ciper na svojih področjih nudijo ugodnosti davčnih oaz. Izven EU, pa še vedno le na našem kontinentu, sta še večji oazi Liechtenstein in Andora, potem pa je še cel kup državic drugod po svetu.

Kar pa ni bilo znano, so številke. Vsake toliko časa je v javnost priplavala kakšna nepovezana številka, koliko davka je katera multinacionalka plačala v kakšni državi, kaj bolj celovitega pa ne. Sedaj je približno jasno, kako ogromne dobičke Apple (in tudi konkurenca) spretno skriva pred davčnimi organi. Pravzaprav jih niti ne skriva, saj svoje taktike povsem javno oznanijo in Google izvršni direktor je celo dejal, da je na shemo davčnih svetovalcev v podjetju izjemno ponosen in da bi bilo plačilo centa nepotrebnega davka znak slabega gospodarjenja (tu mu celo moramo dati prav).

Nove podatke imamo, ker je moral Apple Sales International do leta 2009 v Avstraliji razkrivati bilance. Za naslednja leta pa lahko špekuliramo, ker poslovanje ASI precej tesno sledi poslovanju celotne skupine, za katero so podatki javni. ASI je v poročilu za leto 2009 zapisal, da niso davčni rezident nikjer, neto pa plačajo davek po približno štiriodstotni stopnji.