Kanarski otoki prestopili na Linux in prihranili

Matej Huš

4. mar 2014 ob 11:21:20

Lokalne oblasti na španskih Kanarskih otokih bodo s prehodom na odprtokodno programsko opremo privarčevale 700.000 evrov, poroča španski časnik La Provincia. Za zdaj so na odprto kodo prestavili strežnike in orodja za virtualizacijo, naslednji korak pa bo zamenjava pisarniškega paketa na delovnih postajah.

Projekt zamenjave zaprtokodne programske opreme za virtualizacijo podjetja VMware so izvedli že lani. Uporabili so pripravljeno odprtokodno rešitev podjetja Red Hat, kar seveda ni zastonj, a je pričakovane stroške v treh letih vseeno znižalo z enega milijona na 300 tisoč evrov. Stroški se niso znižali le zaradi licenc, ampak tudi zaradi boljše izkoriščenosti strojne opreme, saj so uspeli povprečno število virtualnih strežnikov na fizičnem strežniku dvigniti s sedem na 27.

To so bile lanske napovedi. V resnici so bili prihranki nekoliko nižji, a še vedno občutni. Dejanski prihranek je do danes znašal 25,4 odstotka oziroma 250 tisoč evrov. Odprtokodna programska oprema ni povsem zastonj, saj jo je še vedno treba vzdrževati in popravljati. Vzdrževanje programske opreme pri Red Hatu jih na primer stane 300.000 evrov, kar je manj kot je bil strošek pri VMware. Naslednji korak bo zamenjava Officea z OpenOffice.

V Španiji sta se za podoben prehod odločili tudi Valencija in Galicija, v Evropi pa je najbolj znani tovrstni primer gotovo München.