IBM začenja odpuščati

Matej Huš

2. mar 2014 ob 14:17:42

IBM je začel veliko prestrukturiranje, ki naj bi že v prihodnjem letu prineslo približno štirikrat višji dobiček na delnico od lanskega. Eden izmed pomembnih ukrepov je znižanje števila zaposlenih. Točnih številk IBM ne razkriva več, ocenjuje pa se (na podlagi rezervacij za odpravnine), da bo delo izgubilo 13.000 zaposlenih. Poleg tega bodo tudi odkupovali lastne delnice, in sicer naj bi v ta namen porabili 15 milijard dolarjev.

Konec preteklega leta je imel IBM 431.212 zaposlenih, kar je 0,7 odstotka manj kot leta 2012 in predstavlja prvo znižanje števila zaposlenih po več kot desetletju. Sedanja odpuščanja bodo to številko znižala še za tri odstotke. Če so se odpuščanja februarja začela v Evropi in Indiji, sedaj prihajajo tudi v ZDA. Odpuščanja so precej neenakomerno razporejena, tako geografsko po zveznih državah kakor tudi po oddelkih. To odraža lobiranje posameznih zveznih držav in njihovih guvernerjev - recimo v New Yorku odpuščanj dve leti ne bo, ker se je IBM pogodil z guvernerjem.

V oddelku za strojno opremo naj bi tako odpustili kar četrtino zaposlenih. To ni presenetljivo, saj je januarja IBM prodal strežniški del Lenovu, ki naj bi zaposlil približno polovico odslovljenih. Poleg tega IBM nadaljuje z vlaganji. Krepijo se investicije v Watsona, oblačne storitve in nanotehnologijo.