HP se pripravlja na veliko odpuščanje

Matej Huš

5. okt 2019 ob 13:17:12

Hewlett-Packard načrtuje 16-odstotno znižanje števila zaposlenih, kar pomeni 7.000-9.000 delovnih mest. V podjetju, ki ima po zadnjih javno dostopnih podatkih 55.000 zaposlenih, bodo z večjim prestrukturiranjem do leta 2022 privarčevali milijardo dolarjev. Število zaposlenih bodo znižali tako z mehkimi prijemi, torej upokojevanjem in nepodaljševanjem pogodb, kakor tudi z odpuščanjem. Samo prestrukturiranje bo sicer stalo milijardo dolarjev, od tega polovico v letu 2020, preostanek pa v letih 2021 in 2022. Največ bodo privarčevali v menedžmentu in podpornih službah, kjer načrtujejo največ odpuščanj. Delnica podjetja je takoj po objavi teh napovedi izgubila skoraj deset odstotkov vrednosti.

Novi izvršni direktor Enrique Lores je dejal, da bo prestrukturiranje podjetju omogočilo, da se pripravo na novo poglavje. Lores bo funkcijo prevzel 1. novembra, ko bo nasledil Diona Weislerja, ki je odstopil iz osebnih razlogov. Njegova glavna naloga bo dvig dobičkonosnosti podjetja, ki ga precej tepe nižje povpraševanje po računalnikih.

Hkrati pa je upravni odbor podjetja potrdil tudi razširjen program odkupa lastnih delnic, za kar bodo namenili še dodatnih pet milijard dolarjev. Po trenutnem načrtu morajo odkupiti še za 1,7 milijarde dolarjev delnic, sedaj pa so to številko še bistveno povečali. Poleg tega bodo v prihodnjem letu povišali dividende za 10 odstotkov (kar ne bo težko, ker bodo z odkupi lastnih delnic zmanjševali število delnic, ki so upravičene do dividend). V letu 2020 načrtujejo vsaj tri milijarde dolarjev prostega denarnega toka, od česar bodo delničarjem vrnili 75 odstotkov.