Konec vojne med Samsungom in Googlom

Matej Huš

29. jan 2014 ob 09:36:37

Navadno pišemo o novih tožbah zaradi kršitev patentov in modelov, redkeje pa o prekinitvah spopadov in poravnavah. To pot sta Samsung in Google poskrbela za nižje odvetniške zaslužke v naslednjih 10 letih, kolikor bo veljal sveže sklenjeni dogovor o navzkrižnem licenciranju in vzajemni uporabi vseh trenutnih in prihodnjih patentov.

Dogovor pokriva vse trenutne patente in tiste, ki jih bosta podjetji dobili v prihodnosti. Na ta način se bosta izognili nadaljnjim tožbam in se posvetili inovacijam, so zapisali v izjavi za javnost. Podjetji imata namreč spoštovanja vreden arzenal patentov - Samsungov portfelj v ZDA obsega več kot 4600 patentov (drugo mesto), Googlov pa dobrih 1800 (enajsto mesto). Apple je šele trinajsti s 1775 patenti.

Apple na tem mestu omenjamo zato, ker je v resnici eden izmed glavnih razlogov za ta dogovor, čeprav podjetji tega nočeta povedati naglas. Samsung in Google se občasno tožita, a nikoli nista bila prava konkurenta. Samsung potrebuje Google zaradi Androida za svoje telefone, Google pa potrebuje Samsung iz istega razloga, ker Android potrebuje telefone (Googlova Motorola je pač premajhna). Apple pa je povsem druga liga, saj predstavlja neposrednega konkurenta obema, četudi Samsung zanj izdeluje nekaj čipov.

Finančnih podrobnosti dogovora podjetji nista želeli razkriti. Pomembno je poznati še eno podrobnost. Dogovor vključuje le rabo patentov, ne prenaša pa se lastništvo. To pomeni, da bo Samsung lahko uporabljal Googlove patente v svojih izdelkih, ne bo pa jih mogel uporabljati v boju zoper Apple v sodnem procesu. Samsung ima podobne dogovore sklenjene že z Microsoftom, Nokio in Intellectual Ventures.