Microsoft in Google zakopala patentno bojno sekiro

Matej Huš

2. okt 2015 ob 00:22:08

Patentni spori med proizvajalci pametnih telefonov, računalnikov in programske opreme se počasi umirjajo. Naslednja v vrsti velikanov, ki so sklenili premirje, sta Microsoft in Google, ki sta sporočila, da odstopata od 18 medsebojnih tožb v ZDA in Nemčiji, povezanih s patenti. Dogovora pokriva tudi tožbe Motorole, ki jo je Google sicer prodal Lenovu, a so obdržali njene patente.

Microsoftov tiskovni predstavnik sicer previdno pojasnjuje, da sta Google in Microsoft še vedno velika konkurenta in da morebitne tožbe v prihodnosti niso izključene, če bi se pojavile nove kršitve patentov. V skupni izjavi za javnost sta podjetji zapisali, da bosta v prihodnosti sodelovali na določenih področjih, ki so povezana s patenti, pričakujejo pa tudi širitev sodelovanja. Navzkrižnega licenciranja patentov pa še niso omenili, torej potencial za nove tožbe ostaja.

Podrobnosti o dogovoru niso želeli razkriti. Verjetno ne vsebuje finančnih pogojev in je bržkone podoben sporazumu med Applom in Samsungom, Applo in Googlom oziroma LG-jem in Googlom. S tem je zaključen tudi znamenit postopek med Microsoftom in Motorolo