Samsung vrača udarec in toži Nvidiio tudi zaradi zavajajočega oglaševanja

Matej Huš

14. nov 2014 ob 07:58:56

Pričakovano je Samsung odprl novo fronto na patentnem bojišču in vložil tožbo zoper Nvidio, ki ga je pred dvema mesecema tožila. Medtem ko je Nvidia očitala Samsungu kršitve patentov v čipih Exynos in s prvo patentno tožbo v 21-letni zgodovini povzročila precej začudenja, je Samsung že stari maček na tem področju. Nvidii očita, da so napačno prikazovali hitrostne teste Exynosa 5433 in Tegre K1, poleg tega pa naj bi tudi kršila osem patentov.

Nvidia namreč svojo Tegro K1 označuje najhitrejši mobilni procesor na svetu, česar pa Samsung ne odobrava. Po njegovem mnenju si ta naziv zasluži Exynos 5433. Samsung trdi, da vsi običajni testi hitrosti (benchmark) kažejo, da je Galaxy Note 4 (z Exynosom 5433) hitrejši od Shield Tableta (s Tegro K1). Nvidia v svojih reklamah trdi drugače (glej priložen graf), kar je po Samsungovem mnenju zavajanje potrošnikov. To je eden redkih primerov, ko se podjetja tožijo zaradi zavajanja; običajno so problem patenti in modeli.

Da je tožna resnejša in obsežnejša, je Samsung dodal še očitke kršitev patentov. Nvidia naj bi kršila šest njegov patentov, Nvidiina stranka Velocity Micro pa še dva. Samsung trdi, da gre za namerno kršitev patentov in zahteva trojno odškodnino pred ameriškim sodiščem.

Čeprav izrecno tega niso povedali, je zelo očitno, da se je Samsung v tožbo spustil zaradi Nvdiine tožbe septembra. Na koncu se bo verjetno ponovila stara zgodba - precej obravnav, nekaj računov odvetnikov in poravnava.