NVIDIA pripravlja osvežitev Titana

Primož Resman

27. jan 2014 ob 19:20:04

Že lanskega avgusta se je slišalo prve govorice, da naj bi NVIDIA pripravljala na dveh jedrih GK110 osnovan GeForce GTX 790 ter zmogljivejšega Titana, ki bi v primerjavi z lanskega februarja predstavljeno izdajo jedro zamenjal s polno zmogljivim, v katerem deluje vseh 2880 senčilnikov. Od takrat je preteklo že precej časa, omenjenih kartic pa ni bilo. Novembra je NVIDIA kot odgovor na Radeon R9 290X predstavila GeForce GTX 780 Ti, ki vsebuje prav polno zmogljivo jedro, a ima le 3 GB delovnega pomnilnika. To je ustvarilo zanimivo situacijo, ko najzmogljivejša kartica vseh specifikacij ni imela najboljših.

Pred nekaj tedni so se ponovno pojavile govorice o dveh novih karticah, ki sta se zdaj celo že pojavili na (spletnih) policah tujih trgovin. GeForce GTX Titan Black Edition naj bi izšel že februarja letos (približno leto dni po izidu predhodnika) ter bo seveda združil dobre stvari GTX Titan in GTX 780 Ti - šlo bo torej za polno zmogljivo jedro GK110, opremljeno s 6 GB pomnilnika. Cena naj bi bila za Titan standardnih tisoč dolarjev, kar za ciljno publiko ne bo pretiran problem, saj se bo Titan Black Edition odlično paril z zasloni z ločljivostjo 4k, katerih cena se giblje med ~1000 in prek 3000 dolarji oz. evri. Druga novinka naj bi bila dvojedrna GeForce GTX 790.

GK110 je veliko jedro, a začuda ni pretirano požrešno, saj je najvišja poraba kartic z enim jedrom vsega 250 W. Uporaba dveh jeder na eni tiskanini tako ni povsem nezaslišana. Situacijo dodatno olajšajo prvotne napovedi o GeForce GTX 790, ki govorijo o nekoliko oklestenih jedrih z 2496 senčilniki (delujočih 13 od 15 sklopov senčilnikov, originalni Titan jih ima 14, GTX 780 pa 12), pripadajočimi 208 teksturnimi enotami in 40 enotami za rasterske operacije. Nekoliko naj bi bilo okleščeno še vodilo pomnilnika, na 320 bitov širine, prek katerih bi se z vsakim jedrom povezovalo kar 5 GB pomnilnika (na kartici bi ga bilo tako skupno 10 GB). Te napovedi so se nekoliko spremenile, saj govorijo o polno zmogljivem jedru s 2880 senčilniki, a z le 3 GB pomnilnika na jedro (širina vodila potemtakem znaša 384 bitov). V primeru slednje izvedbe bi bil GTX 790 pravzaprav na eni tiskanini sparjen par GTX 780 Ti.

Poraba naj ne bi bila pretiran problem, saj vse izvedbe kartic z enim jedrom GK110 porabijo do 250 W, če izberemo najboljše čipe, jih nekoliko oklestimo, znižamo delovno frekvenco in še napetost, pa lahko porabo zlahka znižamo pod 200 W na enoto, torej na najvišjih 400 W za celotno kartico. NVIDIA bojda cilja na maksimalno porabo 300 W, kar bi bil seveda zelo lep dosežek.

Pri vseh teh napovedih imamo manjšo težavo; za prvo četrtletje, torej do konca marca, so pri NVIDII napovedali predstavitev nove generacije jedra Maxwell, ki bo osnova za serijo GeForce 800. Situacija se dodobra zaplete, ko upoštevamo dejstvo, da bodo čipi iz družine Maxwell izdelani v 20 nm proizvodnem procesu, ki pa so ga pri TSMC šele zagnali. To pomeni, da je praktično nemogoče, da bi novo generacijo kartic ugledali že v prvem letošnjem četrtletju. GeForce GTX Titan Black Edition in GeForce GTX 790 tako postaneta bistveno manj nesmiselna. Če so napovedi resnične, bomo videli že v prihajajočem mesecu dni.