AMD je predstavil novi zverini

Primož Resman

8. apr 2014 ob 23:07:22

Pred enim tednom je kar nekaj popularnih spletnih strani začelo dražiti s slikami kovinskega kovčka, na katerem se je bohotil napis AMD. Velikih vprašanj, kaj se skriva v kovčku, niti ni bilo, saj je bilo že pred tem, v minulem tednu pa še nekajkrat neuradno povedano, da bomo v kratkem videli najzmogljivejšega Radeona do zdaj. Gre seveda za kartico, ki na eni tiskanini združuje par Radeonov R9 290X.

Radeon R9 295X2 tako uporablja dve jedri Hawaii, ki sta z 2816 računskimi jedri polno zmogljivi, z najvišjo frekvenco 1018 MHz celo za 18 MHz hitrejši, kot na R9 290X. Enako je s pomnilnikom, vsako od jeder obdrži 512-bitno vodilo in 4 GB delovnega pomnilnika GDDR5 pri 5 GHz. Vsa ta zmogljivost se seveda nekje pozna, na porabi. Kartici naj bi se poraba namreč dvignila kar do 500 W, kar je ogromno. Za napajanje začuda skrbi le par 8-pinskih priključkov, kar skupaj z režo PCIe uradno dopušča le do 375 W porabe. Jasno je, da bodo napajalni kabli dodobra obremenjeni. Enako velja za hladilni sistem. Seveda če bi bil ta tipičen, torej če bi bil hladilnik zračen. A ni, pri AMD-ju so za partnerja izbrali podjetje Asetek, ki je dobro znan izdelovalec zaprtih vodnih hladilnih sistemov. Prav takšen je v uporabi na R9 295X2, kjer en 120 mm radiator hladi obe grafični jedri, dodaten ventilator na pokrovu kartice pa hladi napajlni sklop, pomnilniške čipe, vezni čip za vodilo PCIe in še kaj, kar potrebuje hlajenje.

Zmogljivost ni poceni, saj je maloprodajna cena kartice 1500 dolarjev oz. 1100 € plus davek, v Sloveniji torej zaenkrat okrog 1350 €. Številke v igrah pokažejo, da se kartica odreže praktično identično, kot par Radeonov R9 290X v navezi CrossFire ter je občasno hitrejša, občasno pa počasnejša od para GeForce GTF 780 Ti v SLI. Zmogljivostno bi torej morala biti relativno konkurenčna s prav tako dvojedrnim GeForce GTX Titan Z, a bo slednji stal dvakrat toliko, kolikor Radeon R9 295X2. Zaradi uporabe dveh jeder je Radeon R9 295X2 seveda žrtev vseh običajnih težav, povezanih z uporabo več grafičnih kartic v igrah. Uporaba tekočinskega hlajenja po drugi strani pomeni, da kljub energijski požrešnosti in zmogljivosti kartica ni glasna. Celoten test si lahko preberete na Anandtechu, svoje izdaje pa so že napovedali Asus, Club3D, Powercolor in VTX3D.

Povejmo še, da so pri AMD-ju dokončno razkrili specifikacije nove profesionalne kartice, FirePro W9100. Svetu so jo sicer pokazali že pred dvema tednoma, a niso razkrili vseh podrobnosti, npr. da uporablja polno zmogljivo jedro Hawaii, kar 16 GB delovnega pomnilnika GDDR5 z ECC na 512-bitnem vodilu ter, najpomembneje, nima umetnih omejitev pri zmogljivosti v načinu z dvojno natančnostjo pri številih s plavajočo vejico. Medtem ko so igričarske verzije jedra Hawaii omejene na 1/8 zmogljivosti, na FirePro W9100 jedro Hawaii izgubi le polovico zmogljivosti. Če v običajnem, 32-bitnem načinu računanja s števili s plavajočo vejico zmore 5,24 TFLOPS, v 64-bitnem načinu (z dvojno natančnostjo) zmore kar 2,62 TFLOPS.

S svojo zmogljivostjo in količino pomnilnika bo namenjena ne le delovnim postajam, temveč tudi računskim nalogam. Jedro je sicer tokrat nekoliko počasnejše od igričarskih različic, zaradi višje stabilnosti teče z največ 930 MHz, a poraba celotne kartice vseeno lahko znaša do 275 W. Cena za ta segment niti ni pretirana, AMD za posamezno kartico želi štiri dolarske tisočake, kar pa je približno tisoč dolarjev manj, kot stane konkurenčen nVidiin Quadro. Nekoliko bode le podatek, da bodo gonilniki za OpenCL 2.0 za kartice FirePro na voljo šele proti koncu letošnjega leta, torej bi bila lahko vsa ta računska moč v nekaterih situacijah še nekaj časa slabše izkoriščena.