Pozdravljen, svet! - globoko iz vesolja

Ime Priimek

21. jan 2014 ob 12:24:41

Leta 2004 je Evropska vesoljska agencija v vesolje poslala robotsko vesoljsko plovilo Rosetta, ki je del misije z namenom orbitiranja in pristanka na kometu 67P/Churyumov–Gerasimenko. To je nasploh prva misija takšne vrste, saj je pri vseh dosedanjih šlo zgolj za prelete kometov.

Na skoraj desetletni poti k cilju, kometu premera 4 kilometre, je plovilo opravilo več preletov Zemlje, Marsa in dveh asteroidov. Sredi leta 2011 je bila Rosetta od sonca oddaljena skoraj 800 milijonov kilometrov, zaradi česar sončna svetloba ni več zagotavljala dovolj energije za preostanek poti. Zaradi tega so plovilo izključili prav v celoti, vključno z vsemi komunikacijskimi sistemi; delovala je le budilka, nastavljena na 957 dni (31 mesecev) kasneje.

Po dveh letih in pol spanja, ko je orbita najbližje soncu ("le" še 673 milijonov kilometrov) in je sončne svetlobe spet dovolj za napajanje, naj bi se plovilo prebudilo, se ogrelo (kar naj bi trajalo približno šest ur), stabiliziralo in poskušalo poiskati več sto milijonov kilometrov oddaljeno Zemljo in nanjo poslati signal.

Včeraj, ob 19:18 po našem času, so v nadzornem centru v Darmstadtu v Nemčiji, po več živčnih urah čakanja, globoko iz vesolja prejeli signal, na Twitter računu plovila pa se je pojavilo sporočilo "Hello, World!", kasneje še v vseh preostalih jezikih Evropske Unije.

Čeprav je to - po krikih veselja iz nadzornega centra sodeč - pomemben korak, plovilo še vedno čaka nekaj ključnih nalog - sedaj mora prepotovati še približno 9 milijonov kilometrov dolgo pot do kometa, nato pa se bo od plovila ločila 100 kilogramov težka sonda Philae, ki bo na kometu pristala in se nanj pritrdila s harpunami, ki bodo preprečile, da bi se zaradi zelo majhne gravitacijske sile odbila nazaj v vesolje. Rosetta bo dogajanje pozorno spremljala iz bližine predvidoma do konca leta 2015, ko bo komet počasi odfrčal stran od sonca. Do takrat bosta tako Philae kot Rosetta zbirali za misijo ključne informacije o sestavi tal kometa, njegove atmosfere, gravitacije, plazme,...