Dotcomov naslednji projekt: lastni album in storitev Baboom

Matej Huš

20. jan 2014 ob 22:30:08

Kim Dotcom je na svojstven način obeležil drugo obletnico zaprtja strani Megaupload in aretacije. Lani tačas je zagnal storitev Mega za šifrirano izmenjavo podatkov, letos pa je pripravil Baboom. Oglašuje ga kot križanca med Spotifyjem in iTunesom.

Kot Dotcomu pritiče, je splavitev burna, samovšečna in ekstravagantna. Po Aucklandu, kjer ta nemški državljan živi, vozi približno sto avtobusov, na katerih Dotcom reklamira samega sebe. Tako je, storitev Baboom sicer še ni do konca nared, a že ima prvega izvajalca - Dotcoma samega. V tem času je namreč posnel album z naslovom Good Times in ta je postal prvi album na Baboomu.

Sicer bo Baboom podoben Spotifyju v tem pogledu, da bo omogočal poslušanje glasbe neposredno z interneta (streaming). Podobnost z iTunesom bo zajemala možnost avtorjev, da svoje albume prodajajo, a bo mogoče namestiti z reklamami naložen predvajalnik, ki bo omogočil predvajanje na računalniku brezplačno v zameno za prikazovanje oglasov. Kako točno bo vse skupaj videti, še ni znano, ker je večji del strani nedostopen oziroma v gradnji. Je pa Dotcom že jasno povedal, da ga RIAA ne zanima in se ne bo oziral na njena pravila, kar je odličen recept za nove tožbe.

Hkrati poizkuša Dotcom tudi na političnem področju. Minuli teden je ustanovil novo stranko (Internet Party), v kateri bo poskusil združiti mlade, uporabnike interneta in druge, ki doslej niso volili. Za svoj 40. rojstni dan je načrtoval veliko zabavo s 25.000 ljudmi, ki bi vključevala predstavitev Babooma in ustanovitev nove stranke, pa so mu nato prišepnili, da bi bilo to lahko videti kot kupovanje glasov, zato je zadeva prestavljena.

Dotcom medtem snema nov album in se ukvarja s svojimi petimi otroki, je povedal v intervjuju za Wired. Intenzivno poteka tudi nadaljnji razvoj Mege, ki naj bi letos dobila možnost šifriranega dopisovanja in pogovarjanja.