Intel z dobičkom in odpuščanji

Matej Huš

19. jan 2014 ob 17:11:15

Intel je ob objavi poslovnih rezultatov za leto 2013 napovedal, da bodo letos odpuščali. V minulem letu so ustvarili 52,7 milijarde dolarjev prihodkov, kar je odstotek manj kot predlani. Čisti dobiček se je znižal za 13 odstotkov na 9,6 milijarde dolarjev, dobiček iz poslovanja pa je upadel za 16 odstotkov. Hkrati so v preteklem letu izplačali za 4,5 milijarde dolarjev dividend, dodatnih 2,1 milijarde dolarjev pa so delničarjev vrnili z nakupi lastnih delnic.

Prihodki v najpomembnejši kategoriji osebnih računalnikov (PC Client) padajo, saj so se skrčili za štiri odstotke na 33 milijard dolarjev. Nasprotno pa rastejo prihodki v skupini podatkovnih centrov, kjer so zrasli za sedem odstotkov na 11 milijard dolarjev.

Intel ugotavlja, da se trg osebnih računalnikov počasi stabilizira, potem ko je zadnjih nekaj četrtletij zaradi gospodarske krize in kasneje razmaha mobilnih naprav (tablic, netbookov, pametnih telefonov itd.) nazadoval. V zadnjih dveh četrtletjih je prodaja osebnih računalnikov celo malenkostno zrasla. Prodaja tablic se krepi, a Intelu še niso prinesle pomembnejšega izplena, saj je rast skupine druge arhitekture (tablice, telefoni, netbooki) pri Intelu v zadnjem kvartalu dosegla le 87 milijonov dolarjev.

Zato je toliko bolj presenetljiva odločitev, da bo Intel odpuščal. V petek so sporočili, da bodo letos odslovili dobrih pet odstotkov zaposlenih. V podjetju trenutno dela 107.000 ljudi, tako da se bodo poslovili od 5.000-6.000 delavcev. Tiskovni predstavnik Chris Kraeuter je povedal, da gre za usklajevanje kadrovske strukture s potrebami podjetja. Poudarja, da bo večina omenjenih ljudi odšla v pokoj ali pa bodo odšli sporazumno, saj je letna fluktuacija zaposlenih v Intelu okrog štiri odstotke.

Intel ni edini veliki proizvajalec računalniške strojne opreme, ki odpušča. Število zaposlenih zmanjšuje tudi Hewlett-Packard, ki se bo znebil 29.000 zaposlenih, čeprav posluje z dobičkom.