Nokia izdala posodobitev Black Lumia

Matej Huš

10. jan 2014 ob 07:31:27

Microsoftova Nokia je uradno izdala Black Lumio, kakor imenuje novo verzijo operacijskega sistema, ki bo posodobila vse lumie z operacijskim sistemom Windows Phone 8. Najprej prideta na vrsto Lumio 925 in Lumio 1020, kasneje pa še ostale (v nekaj tednih).

Glavne novosti so sledeče. Glance Screen je prilezel do verzije 2.0, ki prinaša enostavnejši pregled na obvestili (klici, sporočila, e-pošta, opravila itd.) pri zaklenjenem telefonu in nove umirjene barve za tako imenovani nočni način, ko lahko telefonu določimo, da v nočnih urah njegov zaslon sveti manj bleščeče in očem prijazneje.

Prenovljena je tudi aplikacija za uporabo kamere, ki sedaj združuje tri funkcije (navadno fotografiranje, profesionalno fotografiranje s sprotnim nastavljanjem parametrov in videoposnetki) kar na enem zaslonu. Zanimiva aplikacija je tudi Storyteller, ki fotografije razporedi glede na datum posnetka. Mogoče jih je prikazati tudi na zemljevidu, ki kaže, kje smo katero posneli. In tako dobimo zgodbo v prostoru in času.

Aplikacija Beamer sedaj omogoča, da mobilni telefon prikazuje isto kot kakšna druga naprava (če podpira HTML5). Sparimo ga lahko z drugim telefonom, pa bomo na njem videli isto kot na prvem, ali pa s kakšno drugo napravo, recimo z zaslonom, kar je uporabno pri predstavitvah, ki jih upravljamo kar z lumio, gledalci pa jih spremljajo na velikem zaslonu. Bluetooth LE bo odslej omogočen v vseh podprtih napravah, Refocus pa omogoča spremembo gorišča na fotografiji (preizkusite sami), če ima telefon več kot 1 GB pomnilnika.

Nokie se posodabljajo same enkrat tedensko, če pa ste zelo neučakani, jo lahko v takojšnjo nadgradnjo tudi prisilite v nastavitvah (Settings - Phone update).