Nokia je predstavila nove Lumie

Primož Resman

23. okt 2013 ob 16:18:16

Zgodaj dopoldne, dolgo pred Applom, je svojo predstavitev v Abu Dhabiju imela Nokia. Pričakovali smo prvo 10-palčno tablico in nove mobilne telefone ter oboje tudi dobili. Nedolgo nazaj so pri Microsoftu predstavili 3. nadgradnjo operacijskega sistema Windows Phone 8, ki je dodala podporo zaslonom z ločljivostjo 1080p ter procesorjem Snapdragon 800, kar je dalo jasne smernice, kaj lahko pričakujemo na Nokiini prireditvi. Rezultat je Lumia 1520, kar 6-palčni mobilni telefon, ki ima seveda ločljivost zaslona 1920 x 1080 pik ter vsebuje Qualcommov procesor Snapdragon 800, ki teče pri 2,26 GHz. Delovnega pomnilnika je 2 GB, baterija ima kapaciteto kar 3400 mAh, sicer pa je zgodba povsem običajna za Nokio, ohišje je polikarbonatno iz enega kosa, v živih barvah ter po obliki povsem podobno ostalim Lumiam, zaslon pa prav tako kot predhodniki odlično prikazuje barve, vključno s črno, čeprav gre za panel LCD. Za slikanje poskrbi fotoaparat PureView, ki ima 20 milijonov točk (za primerjavo s starejšimi senzorji PureView, ki jih imajo 41 milijonov), a obdrži optiko Carla Zeissa ter 2-kratni digitalni zoom, brez da bi to vplivalo na kakovost slike.

Po obliki je Lumii 1520 nadvse podobna Lumia 1320, a ima 6-palčni zaslon z le 1280 x 720 pikami ločljivosti, procesor Snapdragon 400 ter 1 GB delovnega pomnilnika. Senzor fotoaparata ima tokrat le 5 Mpix. Gre seveda za cenovno bolj ugodno različico Lumie 1520.

Tretja nova naprava je Lumia 2520, 10-palčni tablični računalnik, na katerem teče Windows 8.1 RT. Gre za Nokiino konkurenco Microsoftovemu Surface 2, vključno z ovitkom, ki vsebuje tipkovnico. Oblika je spet v skladu z ostalimi Lumiami, seveda vsebuje polikarbonatno ohišje iz enega kosa, sicer pa so specifikacije nadvse podobne Surface 2. Zaslon je kot rečeno 10-palčen ter ima ločljivost 1920 x 1080 pik, a Lumia 2520 uporablja procesor Snapdragon 800, medtem ko Surface 2 uporablja 4. generacijo Tegre. Delovnega pomnilnika je 2 GB, internega pomnilnika ima 32 GB, tega pa je mogoče še razširiti s pomnilniško kartico do skupnih 64 GB.

Skupaj z novimi napravami smo videli še nekaj pomembnih novosti na programski strani. Uradna aplikacija za Instagram na Windows Phone prihaja v nekaj tednih, kar bo končno končalo vse težave z neuradnimi verzijami. Obenem je bilo mogoče v predstavitvi opaziti še aplikacijo za Vine, a uradna izdaja le-te ni bila omenjena v podrobnostih. Omeniti velja, da Lumia 1520 in Lumia 1020 (vsebuje 41 Mpix fotoaparat) dobivata podporo za zajem slikovnih datotek RAW, kar bo omogočilo bistveno lažjo manipulacijo v za to namenjenih programskih paketih (npr. Photoshop). Na voljo je sveža aplikacija, Nokia Refocus, ki bo vsem s kamero PureView opremljenim telefonom omogočila, da se bo že zajeti fotografiji spremenilo točko ostrenja. Za zaključek še, da je v Windows App Store na voljo nova aplikacija Nokia Camera, ki združuje prej ločeni aplikaciji Smart Cam in Pro Cam, kjer je bila slednja namenjena izključno za s fotoaparati PureView opremljene Lumie.