Prva Microsoftova Lumia je 535

Primož Resman

12. nov 2014 ob 07:59:45

Microsoftova predstavitev Lumie 535 predstavlja mejnik v zgodovini Nokie, nekdaj finskega giganta med mobilnimi telefoni, od katerega je Microsoft kupil prav mobilno divizijo. Lumia 535 je namreč prvi mobilni telefon iz družine Lumia, ki ne uporablja več znamke Nokia, to nadomesti kar Microsoftov logotip. Poteza sicer ni presenetljiva, o njej smo že pisali, a je vseeno močan pokazatelj smeri, v katero se pomika znamka Nokia, vsaj kar se tiče pametnih mobilnih telefonov. Kot smo že pisali, napis Microsoft vidimo nad zaslonom ter na zadnji stranici, kjer je prisoten še moderen Microsoftov logotip iz štirih kvadratkov.

Microsoft Lumia 535 sicer po specifikacijah ni pretirano presenetljiv telefon, saj gre za izdelek srednjega cenovnega razreda. Telefon, na katerem teče Windows Phone 8.1, vsebuje štirijedrni procesor Qualcomm Snapdragon 200 (vsebuje jedra ARM Cortex A7), 1 GB delovnega in 8 GB podatkovnega pomnilnika (prisotna je reža za kartico microSD), 5-palčni zaslon je LCD IPS z ločljivostjo 960 x 540 pik, nad zaslonom se nahaja kamera s kar 5 milijoni točk za zajem slike, sledeč popularnosti selfijev (snema le do ločljivosti 848 x 480 pik), zadnja ima prav tako 5 megapikslov in je opremljena z LED bliskavico, sicer pa so ostale lastnosti običajne za ta cenovni razred. Pokrovček zadnje strani je na voljo v naboru pisanih barv in je zamenljiv, baterija ima kapaciteto 1905 mAh, sprva bo na voljo model z le eno SIM režo, kasneje še izvedenka z dvema, povezljivost je le do standarda 3G, cena pa bo ugodna, okrog 110 € brez davkov in subvencij operaterjev.

Lumia 535 bo na voljo na izbranih trgih še v novembru, a ni še jasno, če bo družina Microsoft Lumia razširjena še letos. Dejstvo je le, da letos ne bomo videli novega paradnega konja, ki bi nadomestil Lumio 930.