Kitajska tretja država, ki je pristala na Luni

Matej Huš

14. dec 2013 ob 18:09:02

Danes ob 14.11 uri po slovenskem času je na Luni pristala kitajska sonda Chang'e 3, ki je tja pripeljala roverja Yutu (žadasti zajec). To je prvi pristanek z manevriranjem (soft landing) v zadnjih 39 letih, z njim pa Kitajska postaja tretja država na svetu, za ZDA in Sovjetsko zvezo, ki je na Luno kontrolirano poslala svoje plovilo.

Chang'e 3 so na raketi March 3B izstrelili 1. decembra letos z izstrelišča Šičang v provinci Sečuan. Do Lune je potoval pet dni, potem pa se je moral pripraviti na nadzorovan pristanek. Danes so potisni motorji v 12 minutah plovilo iz Lunine orbite nežno spustili na površje v Zaliv mavric na severni polobli. Nazadnje so na Luni pristali Rusi leta 1976 z Luno 24, Američani pa so to storili leta 1972 z Apollom 17. Seveda smo v vmesnem času proti Luni poslali marsikaj in marsikaj z enosmerno karto treščili na površje, a to ne sodi v isto kategorijo.

Rover Yutu bo po Mesecu brnel vsaj tri mesece. Šestkolesnik bo poganjala energija iz sončnih celic, ki jih je Chang'e 3 razpel takoj po pristanku. Yutu tehta 120 kilogramov in se lahko premika z največjo hitrostjo 200 metrov na uro, zmore pa voziti v klanec pod kotom 30°. Kitajci so sicer nekoliko skrivnosti glede namena misije, a ni težko ugotoviti, da so želeli pokazati, da imajo znanje, tehnologijo in finance za vesoljsko raziskovanje. Kitajski vesoljski program je od leta 2003, ko so v vesolje poslali prvega taikonavta, v silovitem vzponu. Uradno so naloge Yuta testiranje novih tehnologij, zbiranje znanstvenih podatkov in razvoj znanja.

Posnetke pristana je predvajala tudi kitajska državna televizija CCTV, kjer so dogodek označili za velik korak v kitajskem vesoljskem program, ki želi na koncu na Luno poslati človeka. Kontroliran pristanek (soft-landing) je ključni postopek, ki ga morajo v ta namen obvladati. Rover bo deloval vsaj tri mesece, stacionarni modul na Luni pa leto dni. Zaliv mavric, kjer je pristal, je namreč še neraziskan del Lune, poleg tega pa je primerno orientiran za komunikacijo z Zemljo in ima precej sončne svetlobe. Pri nadzoru in krmiljenju Kitajcem pomaga tudi Evropska vesoljska agencija.