Prah okoli Münchenske napovedi vrnitve k Microsoftu se počasi razblinja

Mandi

26. avg 2014 ob 23:33:17

Prejšnji teden se je razširila vest, da je ena največjih javnosektorskih migracij na odprto kodo v nevarnosti; oz. še več - da se odkrito razmišlja o vrnitvi na Microsoftovo programsko opremo. Münchenska mestna uprava je namreč napovedala, da je zavoljo čedalje večjega števila uporabniških pritožb naročila novo neodvisno študijo o njihovi smiselnosti prehoda na GNU/Linux (LiMux) in odprto pisarno (OpenOffice.org).

Teden dni kasneje so podporniki LiMuxa pripravili svoj odgovor. Kot pojasnjujejo, je bila študija res naročena, a s precej širšim ciljem, celostno preveriti delovanje vseh informacijskih sistemov v mestni upravi, ne pa specifično proučiti smiselnost vrnitve na Microsoftove rešitve. Dalje naj bi se večina pritožb mestnih delavcev pravzaprav nanašala na pisarniško rešitev, ne na sam operacijski sistem LiMux. Za pisarno se trenutno uporablja stari OpenOffice.org (ker je projekt s tem pač začel), zato bi se velik del teh težav dalo rešiti s prehodom na skupnostno različico LibreOffice (pri čemer pa je treba upoštevati, da ima mesto precejšnje število namenskih razširitev za OpenOffice, zato bo treba prepisati tudi te). Pač še eno od mnogih "Oraclovih daril" odprti kodi. Tako povzemajo, da je vrnitev k Microsoftovi programski opremi konec koncev resda mogoča, da pa je o tem še zdaleč prezgodaj govoriti.

To je seveda zgolj javni del spora, v ozadju pa se dogaja še marsikaj. Ni posebna skrivnost, da Microsoft že od l. 2003 intenzivno lobira k ustavitvi projekta LiMux in vrnitvi k njihovi lastniški programski opremi. Še posebno dobro jim gre od maja letos, ko se je stari župan in velik podpornih projekta, Christian Ude, po več kot 20-letnem službovanju poslovil od vodenja mesta. Novi župan, Dieter Reitner, pa nasprotno velja za dobrega prijatelja Microsofta. Maja letos je sodeloval pri simbolnem začetku gradnje Microsoftove nove nemške centrale v Schwabingu na severnem delu mesta (na sliki). Microsoft se je namreč nedavno odločil za gradnjo nove stavbe, po tem ko je stara v Unterschleissheimu (tudi nedaleč od Münchna) postala premajhna. Najbrž ni treba veliko ugibati, da si je mesto zelo prizadevalo, da se Microsoft ne odseli kam drugam v Nemčiji.

Ali bo to dovolj, da ccca. 15 tisoč računalnikov povrnejo na Microsoftov opremo, bo pokazal čas. Najbrž so že tako prestari, da bi lahko poganjali nova Okna, zato je bolj vprašanje, s čim jih bodo zamenjali.