Kitajska domačim bankam prepovedala trgovanje z bitcoinom

Matej Huš

5. dec 2013 ob 22:57:27

Po noriji v novembru je zadnji teden na trgu bitcoinov sorazmerno mirno. Tečaj se giblje okrog 1000 dolarjev za bitcoin, pri čemer dnevni nihljaji za več kot deset odstotkov niso presenetljivi. Danes pa je novo bombo spustila Kitajska, ki je svojim bankam prepovedala trgovanje z bitcoinom.

Kitajska centralna banka je namreč danes vse banke v državi obvestila, da ne smejo trgovati z bitcoinom, s čimer želi Kitajska vsaj malo omejiti in regulirati valuto, ki je v zadnjih dveh mesecih skoraj podeseterila svojo vrednost. Velik del rasti izvira prav iz Kitajske, kjer je dostopnost tujih valut omejena. Vlada namreč umetno drži tečaj juana nizko v primerjavi z dolarjem, kar pomaga kitajskim izvoznikom, a predstavlja težavo za prebivalstvo, ki bi želelo kupiti dolarje po pošteni ceni.

To je razlog, da Kitajci množično kupujejo bitcoin. Tako imenovana kitajska premija se odrazi tudi v višji ceni bitcoina na borzah, kot je Mt.Gox, kjer je težje izplačati dolarje in evre, v primerjavi z na primer Bitstampom, kjer izplačila v evroobmočje potekajo brez težav. Kitajska se je odločila nekoliko zauzdati bitcoin, zato so bankam prepovedali trgovanje z njim, posameznikom pa (še) ne. Uradni razlog je "zaščita statusa juana kot uradne valute, preprečitev pranja denarja in zaščita finančne stabilnosti." Hkrati je kitajska centralna banka v obvestilu zapisala, da po njihovem mnenju bitcoin ni valuta v pravem pomenu besede, ampak virtualna dobrina, ki nima pravnega statusa valute in ne more niti ne sme biti v obtoku kot valuta. Vseeno njegov status na Kitajskem ostaja v vicah, saj uradno ni ne prepovedan niti priznan.

Spomnimo, da je ameriški Senat konec novembra odločil, da je bitcoin alternativna valuta, ki ima svoje prednosti, a tudi slabosti, med katerimi so omenili zlasti potuho za trgovanje s prepovedanimi snovmi in pranje denarja.

Danes je bitcoin takoj po objavi odločitve kitajske centralne banke potonil za 20 odstotkov.