NSA sledi večini mobilnih omrežij po svetu

Matej Huš

6. dec 2014 ob 12:33:44

Novi podatki, ki jih je razkril Snowden, kažejo, da imajo v NSA obsežen program Auroragold, ki je namenjen prisluškovanju in vdiranju v vsa mobilna omrežja na svetu. Že lani je Snowden prvikrat pokazal, da NSA lahko sledi lokaciji večine mobilnih naprav na svetu. Najnovejši dokumenti, ki jih je pridobil The Intercept, pa polje delovanja NSA še širijo.

V operaciji Auroragold NSA sistematično prisluškuje tarčam, ki so povezane z mobilno industrijo, da bi pridobili tehnične informacije o delovanju posameznih mobilnih omrežij. Ena izmed pomembnejših tarč je britanska GSM Association, v kateri so združeni vsi svetovni giganti s področja mobilnih telekomunikacij. Zanimivo je, da jo financira ameriška vladna agencija NIST z namenom razviti boljše tehnologije za varovanje zasebnosti in oteževanje vdiranja, NSA pa počne ravno nasprotno. V NIST so dejali, da nimajo podatkov o početju NSA, kar je seveda res.

Zemljevid penetracije kaže, da ima NSA v praktično vseh državah sveta dostop do vsaj dela mobilnih omrežij - Slovenija ni izjema. Maja 2012 so zbrali tehnične informacije o 70 odstotkih mobilnih omrežij po svetu (701/985), ki so omogočale prisluškovanje, do danes pa jih je verjetno še več. Prav tako imajo seznam 1201 oseb, ki jim prisluškujejo, ker so vpletene v izdelavo standardov in tehnologij za varovanje podatkov. Dokumenti kažejo, da ima NSA sposobnost zlomiti tudi šifriranje A5/3, kar ni presenetljivo. A5/2 je bil že razvit z namenom, da ga je enostavno razbiti, za A5/1 pa tudi že nekaj časa vemo, da ga je na domačih računalnikih mogoče razbiti v slabi minuti.