Steam se poslavlja z Windows 7, 8 in 8.1

Matej Huš

2. jan 2024 ob 14:42:33

V računalniškem svetu je možno umreti na različne načine in tudi večkrat. Za operacijske sisteme je najpomembnejša ločnica konec izhajanja varnostnih popravkov in posodobitev, a le malo za njo zaostaja igranje iger. Kot je Valve napovedal, je Steam prenehal podpirati Windows 7 in 8.1, ki ju je Microsoft upokojil lani. Več kot 95 odstotkov naročnikov Steama že uporablja Windows 10 ali 11, dva odstavka imata Linux in poldrugi odstotek MacOS, torej bo s spremembo prizadetih zelo malo ljudi. A ti bodo morali svoj sistem posodobiti.

Valve je z januarjem prenehal podpirati svojega odjemalca na Windows 7 ali 8.1, kar pomeni, da bo počasi prenehal delovati. Ne bo več nadgradenj in popravkov, prenehali so nuditi tehnično podporo pri reševanju težav. Steam torej ne bo nenadoma začel javljati napake oziroma nezdružljivosti, temveč bo šlo za počasno, naravno smrt. Še vedno bo možno poganjati igre v obstoječi verziji, ne bo pa več jamstva, do kdaj bo to trajalo. Ko se bo Steam nadgrajeval in te nadgradnje ne bosta več deležna Windows 7 in 8.1, bo čedalje več iger protestiralo. Edina rešitev je zato nadgradnja.

Razlogov je v resnici veliko in nepodpora za Steam ni niti glavni. Stare verzije Windows so preprosto preveč nevarne, ker niso več zakrpane.