Amazon bo dostavljal pakete tudi v prtljažnik

Matej Huš

26. apr 2018 ob 13:29:54

Ker so ljudje v času, ko dostavljalske službe pripeljejo pakete, pogosto zdoma, je Amazon začel iskati alternativne načine dostave. Dostava na delovno mesto ni vedno možna ali zaželena, zato so že lani začeli program dostave neposredno v stanovanje ali hišo, četudi ne bo nikogar doma. Naslednji logični korak pa je dostava v parkirano vozilo. Paket nas lahko pričaka kar v prtljažniku. Razlogov za to početje je več - bodisi zgolj nismo doma, bodisi želimo paket dobiti tako, da ga družinski člani ne bodo videli ali kaj tretjega.

Številna moderna vozila so zelo pametna in nimajo le kopice senzorjev in računalnika, temveč so tudi povezana v internet. Nov program bo tako stekel 37 ameriških mestih na vozilih General Motors in Volvo, ki so letnik 2015 ali novejša. Člani klub Amazon Prime, ki imajo številne ugodnosti glede hitre in brezplačne dostave, bodo lahko prejeli pakete velikosti 66 x 53 x 40 centimetrov, ki tehtajo manj od 25 kilogramov in ne presegajo vrednosti 1300 dolarjev.

Za uporabo bo treba prenesti aplikacijo Amazon Key, kjer bomo opisali svoj avtomobil. Amazon bo poznal GPS-koordinate vozila in njegovo registrsko označbo. Poskrbeti bo treba, da bo parkiran bodisi doma bodisi v službi, in to na javno dostopnih mestih (ulici, garažnih hišah, dovozu ipd.). Dostava ne bo mogoča v vozilo, ki bo parkirano nekje drugje sredi mesta. Preden bo dostavljavec prinesel paket, nas bo telefon opozoril nanj. Takrat bomo lahko preklicali dostavo, če na primer vozilo potrebujemo ali v njem ni prostora, in tedaj bo paket odromal na sekundarno mesto - največkrat domov. Pri dostavi v vozilo dostavljavec ne bo imel ključev od vozila, temveč bo ukaz za odklep prispel po omrežju direktno v računalnik na vozilu, ki bo odprl vrata.