NSA prisluškovala tudi Špancem in francoskemu predsedniku

Matej Huš

29. okt 2013 ob 18:42:46

Razkritja Edwarda Snowdna o množičnem in globalnem prisluškovanju NSA predstavljajo neizmeren vir zgražanja držav po svetu in preglavic za ameriške veleposlanike po svetu. To pot se je moral v državi gostiteljici zagovarjati ameriški veleposlanik v Madridu, saj je španski časnik El Mundo razkril, da je NSA množično prisluškovala Špancem.

Prejšnji teden smo pisali, da je NSA prisluškovala telekomunikacijam Francozov, a povsem isto se je godilo tudi v Španiji. Španski časnik piše, da je NSA v enem samem mesecu (med 10. decembrom in 8. januarjem) prestregla 60 milijonov telefonskih klicev v Španiji. Za zdaj kaže, da vsebine niso prestrezali, so pa beležili prometne podatke (udeležene številke, trajanje, čas klica, SIM-kartice, lokacija mobilnega aparata).

Španija se je že odzvala na navedbe, in čeprav španski zunanji minister Jose Manuel Garcia-Margallo umirja žogo z besedami, da še ni uradnih dokazov za prisluškovanje, je moral veleposlanik ZDA v Španiji na zagovor. Če bodo obtožbe potrjene, bo to zelo slabo vplivalo na odnose med državami, pravi uradni Madrid.

Francoski predsednik pa nič ne zaostaja nemško kanclerko, saj so tudi njemu prisluškovali. Medtem ko naj bi Merklovi prisluškovali ker debelo desetletje, je NSA pri vohunjenju za Sarkozyjem pomagal Izrael, razkriva Le Monde. Šlo je za napad lanskega maja, ko so Francozi odkrili nepooblaščen dostop do računalniškega sistema. Tedaj so osumili ZDA in NSA je kakršnokoli delovanje, hkrati pa je vprašala še nekaj drugih obveščevalnih agencij, ali so sodelovali pri napadu. Toda NSA namenoma ni vprašala izraelskega Mossada, za katerega je vedela, da prisluškuje Francozom. Mossad sicer tesno sodeluje z NSA, saj ima celo dostop do nekaterih zbranih podatkov v ZDA, recimo neobdelanega SIGINT-a.

NSA si sedaj na vse kriplje prizadeva obrniti javno mnenje v svoj prid. Med razne PR-ovske akcije sodijo tudi intervjuji najvišjih predstavnikov, kot je tale, v katerem je na vprašanja odgovarjal sam direktor NSA.