Microsoft povečal dobiček in prihodke

Matej Huš

27. okt 2013 ob 16:45:01

Microsoft je presenetil s poslovnimi rezultati za preteklo četrtletje, v katerem je povišal prihodke in dobiček nad pričakovanja analitikov. V treh mesecih so prihodki zrasli za 16 odstotkov na 18,5 milijard dolarjev, dobiček pa se je povzpel do 5,2 milijarde dolarjev, kar predstavlja 17-odstotno rast. Delnica podjetja je takoj po objavi rezultatov poskočila za pet odstotkov.

Toda Microsoftovo poslovanje sestavljata dve precej različni strani. Prodaja programske opreme in storitev podjetjem gre kot po maslu in je zrasla za 10 odstotkov. Tu najdemo oblačne storitve, Exchange, SQL Server, Lync in podobno. Nekoliko slabše gre za oddelku za končne uporabnike, ki prodaja Windows, strojno opremo kakor Surface, oglaševanje in podobno. Ta je zabeležil le štiriodstotno rast prihodkov. Recimo, prodaja Windows sestavljavcem računalnikov (OEM) je padla za 22 odstotkov, prodaja Windows prek ostalih kanalov pa je zrasla za šest odstotkov. Tudi tablice Surface se še vedno bolj klavrno prodajajo, čeprav prodaja vendarle zlagoma raste.

Izvršni direktor Steve Ballmer priznava, da se morajo v slednjem segmentu bolj potruditi. Ballmerju se truditi ne bo treba, ker gre avgusta v pokoj, podjetje pa še vedno išče njegovega naslednika. Kandidatov je več, med njimi tudi Alan Mulally, vodja Forda, Paul Maritz iz Pivotala, Tony Bates iz oddelka za Skype in seveda Stephen Elop, nekdanji microsoftovec, kasneje vodja Nokie in po prevzemu spet zaposlen v Microsoftu.