Microsoftovi rezultati solidni: padec prihodkov, rast dobička, Bing končno iz rdečega

Matej Huš

24. okt 2015 ob 22:54:37

Microsoft je včeraj objavil poslovne rezultate za minulo četrtletje, ki je v njihovih poslovnih knjigah označeno kot prvi kvartal fiskalnega leta 2016, s katerimi je navdušil investitorje. Delnice podjetja so poletele za 10 odstotkov in dosegle najvišjo vrednost v zadnjih 15 letih - dražje so bile na vrhu internetnega balončka leta 1999. V zadnjih treh mesecih so v Redmondu zabeležili 20,4 milijarde dolarjev prihodkov oziroma 12 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, ob tem pa ustvarili 4,6 milijarde dolarjev dobička ali dva odstotka več kot v lanskem četrtletju. Delničarjem so izplačali za 6,9 milijarde dolarjev četrtletnih dividend.

Glavna razloga za upad prihodkov sta močan dolar in slabša prodaja strojne opreme z linijo Surface na čelu. Microsoft je tudi spremenil način poročanja, in sicer poslovanje delijo v naslednje tri segmente: storilnost in poslovni procesi (Office, Skype, Exchange, SharePoint), inteligentne oblačne storitve (Azure, Windows Server, SQL Server, System Center, Visual Studio, Enterprise) in osebno računalništvo (strojna oprema, XboX, igre, iskanje, oglaševanje, Windows Phone, Windows, OEM-izdelki). Prihodki prvega segmenta so upadli za tri odstotke na 6,3 milijarde dolarjev, dobiček pa za sedem odstotkov na 3,1 milijarde dolarjev. V segmentu inteligentnih oblačnih storitev so se prihodki povzpeli za osem odstotkov, dobiček pa za 14 odstotkov. Največji upad prihodkov so beležili v osebnem računalništvu, in sicer zmanjšanje za 17 odstotkov na 9,4 milijarde dolarjev, ob čemer se je dobiček skrčil za štiri odstotke.

Podrobnejša razčlenitev razkrije nekaj zanimivih podrobnosti, od katerih omenimo le naslednje. Prihodki od prodaje Windows so upadli za 7 odstotkov, linija Surface pa se je skrčila kar za četrtino, a je to posledica izdaje Surface Pro 3 junija lani, zato primerjava s tistim četrtletjem ni najbolj pravična. Podobno bo letos, ko bodo upoštevali ta mesec predstavljeni Surface Book. Čeprav bodo vsi oglaševalci povedali, da je tržni delež Binga bolj podoben zaokrožitveni napaki kot resnemu iskalniku, Microsoft z njim ne ustvarja izgube. Prihodki od oglaševanja pri iskanju so se povzpeli za 23 odstotkov, kar je posledica tako več iskanj kakor večjega števila klikov na reklame. Bing je tako ustvaril milijardo dolarjev prihodkov in dobiček.