Bo Windows 8.1 zastonj?

Matej Huš

1. mar 2014 ob 13:33:52

V začetku tedna smo pisali, da bo Microsoft svoj Windows 8.1 na poceni računalnikih, ki stanejo manj kot 250 dolarjev, pocenil za 70 odstotkov (na 15 dolarjev), da bi si pridobil čim večji tržni delež. Kaj pa če niti to ne bo dovolj? Zaslužiti se da tudi z drugimi storitvami, zato se sedaj poigravajo z idejo, ki se je še do nedavnega zdela bogokleta - Windows 8.1 bo mogoče v prihodnosti kar zastonj.

Seveda ne kar vsaka verzija in za vsakogar, ampak bi lahko bila brezplačna verzija z vgrajeno Microsoftovo dodatno programsko opremo oziroma tako imenovani Windows 8.1 with Bing. Zastonj (ali pa vsaj zelo zelo poceni) bo kot nadgradnja za uporabnike Windows 7. Kakorkoli že, Microsoft želi na ta način tudi monetizirati Bing in svoje oblačne storitve, k čemur se pridružujejo tudi brezplačne ali poceni verzije Windows Phone, ki se bo v bližnji prihodnosti tako ali tako združil z Windows RT.

Kaj točno bo v novem Windows 8.1 z Bingom, še ni dorečeno, čeprav so na internetu že pobegle verzije. V njem bodo najbrž aplikacije Office, Skype, OneDrive in vmesnik za Bing (za zemljevide, iskanje in drugo) kot Microsoftovi paradni konji. Glavno vprašanje je, kako bo Mirosoft iz tega iztisnil kak dolar, saj je večina teh aplikacij že danes (vsaj v osnovni obliki) zastonj. Ena možnost je zaračunavanje naprednih storitev (recimo več prostora na OneDriveu), druga možnost je počasna ukinitev brezplačnih aplikacij (kot je recimo storil Google z Google Apps), potem pa so tu še razne akcije.