Rusija za Soči posodablja vohunski sistem Sorm

Matej Huš

7. okt 2013 ob 20:06:37

Na zimskih olimpijskih igrah, ki bodo prihodnje leto v ruskem Sočiju, bo ruska obveščevalna služba FSB izvajala popoln nadzor komunikacij nad tekmovalci, gledalci in novinarji, sta razkrila ruska preiskovalna novinarja Andrej Soldatov in Irina Borogan. Priprave na dogodek so v Rusiji že v polnem teku, tako ceremonialne, kot je bilo prispetje olimpijskega ognja (ki je Rusom ugasnil, a vžigalnik reši tudi takšen problem), kot tudi varnostne. Sem sodi tudi nadgradnja sistema Sorm, ki ga strokovnjaki opisujejo kot Prism na steroidih.

Soldatov in Boroganova sta zbrala podatke z ruskega portala javnih naročil, javne podatke javnih agencij in pričevanja ljudi blizu projekta. Vsi podatki kažejo, da so Rusi že prilagodili telefonsko, internetno in Wi-Fi omrežje v Sočiju, da bo lažje prestrezati komunikacije. V Sočiju bo namreč prost dostop do Wi-Fija, na voljo pa bo tudi 4G. A vprašanje je, kdo bi to želel uporabljati. Rusi bodo namreč uporabili v javnosti manj znani, a že dobro utečeni program Sorm, ki ga FSB že uporablja prestrezanje telekomunikacij, tako telefonskih kakor internetnih. Sedaj poteka nadgradnja sistema, ki bo popolnoma podprla tudi pregled vsebine (deep packet inspection), s čimer bo mogoče iskanje po telekomunikacij tudi glede na ključne besede.

Problem ruskega sistema ni toliko v njegovi sposobnosti, saj enake stvari zmore tudi NSA, ampak v drugačni zakonodaji. Čeprav NSA počne marsikaj, česar ne bi smela, to vsaj skriva in jo sodišče FISC občasno okrca. FSB ima polna pooblastila za zbiranje teh podatkov. Še več, moderni sistemi, kot bo ta v Sočiju, morajo nujno podpirati pregled podatkov s Sormom; to FSB zahteva od vseh operaterjev.

Da vse skupaj ni iz trte izvite, pričajo tudi opozorila ameriškega veleposlaništva, ki vsem v Rusijo potujočim svetuje izredno previdnost pri uporabi elektronskih komunikacij. Priporočajo potovanje z napravami, ki nimajo občutljivih podatkov - to se nanaša predvsem na možnost industrijskega vohunjenja - in dosledno izklapljanje, ko niso v uporabi.

FSB je prejšnji teden organiziral novinarsko konferenco, kar se zgodi sila redko. Na njej so zanikali, da bi bila varnost prekomerno poostrena, nadzor pa pretiran. Poudarili so, da so bile že igre v Londonu bistveno bolj nadzorovane, kot bodo v Sočijo. Tu so seveda mislili na kamere CCTV, ki jih je v Veliki Britaniji največ na prebivalca.

Zasebnost postaja relikt preteklosti.