LG: prihodnost je ukrivljena

Matej Huš

7. okt 2013 ob 22:37:16

Pravzaprav je smešno, kako se zgodovina ponavlja ali pa vsaj zelo rima, če parafraziramo Twaina. V časih zaslonov s katodno cevjo so proizvajalci kar tekmovali, kdo bo uspel izdelati čim bolj raven zaslon. Desetletje ali dve pozneje imamo ravne zaslone, ki nam jih je prinesla tehnologija tekočih kristalov, proizvajalci pa sedaj tekmujejo, kdo ga bo bolj ukrivil. Naslednji v vrsti je LG, ki bo prihodnji mesec pričel prodajo pametnih telefonov z upognjenim zaslonom.

Konec septembra je Samsung za oktober napovedal pametni telefon s ukrivljenim zaslonom. Njegov domači rival LG noče zaostajati niti za ped, zato so danes predstavili svoj izdelek, ki bo na prodajnih policah novembra. Imenoval se bo G Flex. Prav dosti podatkov o njem še ni znanih, saj na internet niso ušle še niti fotografije. CNet je dobil le nekaj skic, kot je ta desno. Jasno, LG je pohitel z najavo, da mu ne bi Samsung speljal vseh kupcev, ki si bodo upali eksperimentirati s to tehnologijo.

Na tem mestu velja poudariti razliko med upogljivimi in upognjenimi zasloni. LG in Samsung imata proizvodne kapacitete za OLED-zaslone, ki se lahko upogibajo, a so v izdelkih za končne uporabnike nepremični. Proizvajalec torej sam izbere, kako bo zaslon usločil, potem pa ga fiksno vpne v ta položaj. Tako obe podjetji že ponujata panele za televizorje, ki so upognjeni konkavno, če jih gledamo od spredaj (od tod rimanje zgodovine, saj so bili zasloni s katodno cevjo seveda konveksni).

S pametnimi telefoni pa je malce drugače. Samsung bo zaslon napel prek robov ob strani, kar je tudi patentiral, LG pa bo tudi zato k stvari pristopil drugače. Zaslon bo še vedno napet prek robov, a to pot prek zgornjega in spodnjega. Njegov krivinski radij bo 7 metrov, obljublja LG. Sicer pa bo imel diagonalo dolgo šest palcev, tehtal pa bo vsega 7,2 gramov. Kakršnikoli drugih podatkov o ceni, zmogljivosti in natančnejši dostopnosti še ni. Analitiki pa se sprašujejo, ali bodo kupci nad to novostjo navdušeni. Če odmislimo možnost, da tudi pri na zaslon odloženemu telefonu vidimo, kdaj smo dobili sporočilo ali kaj podobnega, neke pametne uporabne vrednosti za upognjene zaslone (še) ni. Za zdaj gre za nišne izdelke, s katerimi proizvajalci ciljajo zlasti na tiste, ki si to lahko privoščijo in ki jim je biti prvi nadvse pomembno. Zato verjetno tudi cena ne bo nizka.