HP Elite x3 je mobilni telefon ali računalnik

Matej Huš

22. feb 2016 ob 19:06:25

Na trgu pametnih telefonov, o katerih te dni spričo v Barceloni odvijajočega se Mobile World Congressa pač največ pišemo, se včasih zdi, da je izbira omejena na odločitev Android ali iOS, kjer imamo potem pri prvi možnosti še nepregledno mnoštvo proizvajalcev in modelov. A svoj kos pogače si bolj ali manj uspešno reže tudi Microsoft s svojim Windows (Phone) 10, ki je dobil močnega zaveznika. HP je predstavil svoj pametni telefon Elite x3, ki ga poganja prav Winows 10.

Elite x3 bi lahko označili kot phablet, torej križanca med telefonom in tabličnim računalnikom. Njegov zaslon meri velikih šest palcev in podpira danes že standardno ločljivost 2.560 x 1.440 (quad HD) in Gorilla Glass 4. V njem tiktaka Snapdragon 820 2,15 GHz, ima 4 GB pomnilnika, 64 GB prostora za shranjevanje podatkov in režo za razširitvene kartice microSD. Istovetnost uporabnika lahko ugotavlja s skeniranjem šarenice in odčitavanjem pristnih odtisov. Ostale pritikline so dokaj standardne: dvoje kamer, USB 3 tip C, dual SIM, vodoodpornost po IP67. Za napajanje skrbi baterija s kapaciteto 4150 mAh, ki jo lahko polnimo tudi brezžično (Qi ali PMA).

Če se zdijo specifikacije zelo zmogljive, je to namenoma. Elite x3 izdatno uporablja Microsoftovo funkcijo Continuum, s katero se lahko telefon preobrazi v pravcati računalnik. Priključimo ga lahko na večji monitor, tipkovnico in miško, pa imamo računalnik v žepu. Jasno je torej, da ciljajo zlasti na poslovne uporabnike, zato ima tudi ustrezne varnostne mehanizme: FIPS 140-2, 256-bitno šifriranje podatkov, TPM 2.0. Ne pozabimo, da telefonski Windows 10 ne zmore poganjati klasičnih aplikacij v namiznem načinu, zato HP priporoča oblak. HP ponuja tudi ustrezno strojno opremo: Desk Dock (podobno kot za Lumie) za povezavo z monitorjem in tipkovnico ter drugimi napravami. Druga možnost pa je Mobile Extender, ki je v bistvu ohišje in monitor (12,5 palca) prenosnika, ki pa nima drobovja, temveč se brezžično poveže s telefonom in uporablja njegove zmogljivosti. Nekakšen mini dock torej.

Telefon bo na voljo poleti, o ceni pa še ni podatkov.