Intel se podaja v vode Arduina

Primož Resman

5. okt 2013 ob 23:02:13

Na jesenskem IDF-u, ki je potekal med 10. in 13. septembrom v San Franciscu, je Intel med drugim predstavil novo družino procesorjev Quark. Gre za izredno varčne in poceni procesorje, združljive s Pentiumovimi, torej x86 funkcijami, bistveno cenejše in varčnejše celo od Atomov. Namen Quarka je uporaba v različnih samostojnih napravah, ki ne zahtevajo veliko zmogljivosti. Tukaj so mišljena predvsem industrijska okolja, a so potencialni kandidat tudi pametne ure, o katerih se dandanes govori veliko. Bistvena sprememba Intelove strategije v povezavi s Quarkom je podatek, da bodo jedra lahko licencirali zunanji proizvajalci za uporabo na svojih zasnovah sistemskih čipov, podobno, kot to počne ARM.

Pri Intelu nameravajo platformo Quark zagnati s projektom Galileo, ki uporablja čip Quark X1000, katerega delovna frekvenca znaša 400 MHz (brez dinamičnega prilagajanja le-te). Na malo ploščo, ki meri 10,7 x 7,1 cm, so vključili ogromno povezljivosti, 100 Mbit mrežni priključek, miniPCIe režo, opcijska je reža za kartice MicroSD, vključenih je 256 MB delovnega pomnilnika ter 8 MB pomnilnika za shrambo zagonskih datotek, na voljo je priključek JTAG, itd. Dobrodošel je podatek, da je na Galileo kot na gostitelja mogoče prek dveh priključkov USB 2.0 priklapljati druge naprave (miške, tipkovnice, itd.), medtem ko se plošča lahko prek USB 2.0 tudi sama priključi na drugega gostitelja kot USB naprava.

Najpomembneje je, da je Galileo v celoti združljiv z Arduinom, torej bo na njem tekla za Arduino spisana koda, na ploščo pa bo mogoče priključiti za platformo Arduino razvite ščite (ti platformi Arduino omogočajo ožičeno in brezžično mrežno povezljivost, povezovanje z mobilnimi omrežji, dodatne vodno-izhodne priključke, itd.). Prodaja se bo začela novembra, kjer bo ena plošča stala pod 60 dolarji. V primerjavi z Arduinom to niti ni tako slaba cena, če upoštevamo vse povezljivostne možnosti in zmogljivost procesorja. Obenem bo v prihodnjem letu in pol Intel brezplačno razdelil 50.000 primerkov 1000 univerzam po svetu.

Omenimo še, da je bil praktično istočasno v sklopu projekta Arduino najavljen Arduino TRE, ki uporablja najbolj zmogljiv procesor do sedaj, ARM-ov Cortex A8. Gre za sistemski čip Texas Instruments Sitara AM335x, ki deluje pri kar 1 GHz. Dotični model naj bi bil sposoben poganjati polno izdajo Linuxa, a bo dobavljiv šele spomladi 2014. Cena zaenkrat še ni znana.