V EU enotni polnilci mobilnih telefonov čedalje bliže

Matej Huš

30. sep 2013 ob 07:34:32

Odbor za notranji trg in varstvo potrošnikov (IMCO) v Evropskem parlamentu bo priporočil uzakonitev standarda enotnih polnilcev za pametne telefone. Tako so v četrtek zapisali v popravku osnutka novega zakona o telekomunikacijski opremi, ki bo šel v obravnavo v parlament. Kot je povedala poročevalka pri IMCO Barbara Weiler, "pozivajo države članice in proizvajalce, da končno uvedejo enotne polnilce, s čimer bi napravili konec kaosu na področju kablov za mobilne telefone in tablične računalnike".

Dodala je, da so spremenili nekaj ključnih točk v osnutku tudi zato, da bi zagotovili, da se različne naprave med seboj ne motijo (problem interferenco), hkrati pa se izognili dodatnim administrativnim obremenitvam malih podjetij. To dosegli s črtanjem člena, ki je v prvi verziji osnutka zahteval obvezno registracijo nekaterih vrst telekomunikacijske opreme pred začetkom prodaje, kar bi nesorazmerno obremenilo prav mala podjetja. Če bo šlo vse po načrtih, bo osnutek v obravnavi na februarski plenarni seji Parlamenta.

Večina pametnih telefonov sicer že podpira polnjenje prek enotnega priključka micro-USB. To je posledica prizadevanj EU, ki je z največjimi proizvajalci že leta 2009 podpisala dogovor o poenotenju. Problem je bil, da ta ni bil zavezujoč oziroma ni predpisoval sankcij, hkrati pa je leta 2012 potekel. Črna ovca je predvsem Apple, ki tudi v najnovejših telefonih trmasto ignorira polnjenje prek micro-USB. Kljub tem pa izključno v Evropi prodajajo adapter Lightning/micro-USB. Ostali pametni telefoni že podpirajo micro-USB.