iOS 7.0.2 odpravlja luknje zaklepanja zaslona

Primož Resman

28. sep 2013 ob 12:30:12

Nedavno smo poročali o dveh zelo lahko dostopnih in precejšnjih luknjah v iOS 7, ki sta napadalcem navkljub zaklenjenemu telefonu omogočali opravljanje klicev (vseh, ne zgolj klicev v sili) ter dostop do kontaktov, slik, elektronske pošte, Twitterja in kratkih sporočil SMS žrtve. Poročali smo tudi o tem, da je prišlo do praktično enake situacije že ob izidu iOS 6. Takrat so luknje hitro pokrpali, zato se je predvidevalo, da bo tudi tokrat tako.

In res se je to tudi zgodilo. Vsega osem dni po prvotnem javnem izidu iOS 7.0 smo dobili že iOS 7.0.2 (iOS 7.0.1 je popravil par hroščev na iPhone 5s in 5c, torej je bil omejen zgolj na ta dva telefona). V iOS 7.0.2 sta odpravljeni varnostni luknji zaklenjenega zaslona, a to ni vse, saj so dodali še možnost uporabe grške tipkovnice pri vnosu kode, potrebne za odklepanje zaslona naprav z iOS-om (funkcionalnost je bila sicer prisotna v iOS 6, ne pa v iOS 7.0). Za razliko od iOS 7.0.1 je verzija 7.0.2 na voljo za vse podprte naprave, torej za iPhone 4, 4S, 5, 5S in 5C, iPad od 3. generacije naprej ter iPad Mini in iPod Touch od 5. generacije naprej.

iOS 7.0.2 tako prinaša popravke za le najbolj znani in najnevarnejši varnostni luknji, na krpanje pa čaka še lep nabor drugih hroščev. Nasploh se uporabniki pritožujejo, da je iOS 7 precej hroščata izdaja, torej bo za bolj gladko delovanje očitno potrebno počakati vsaj na iOS 7.1. Takrat bomo videli, kako bodo pri Applu rešili pritoževanje uporabnikov nad animacijami, ki po poročanju nekaterih uporabnikov povzročajo celo slabost!