Nemška obveščevalna služba tesno sodelovala z NSA

Matej Huš

21. jun 2014 ob 13:31:40

Nemški Spiegel razkriva, da je nemška obveščevalna služba BND tesno sodelovala z NSA. Pri tem ni šlo le za izmenjavo informacij, ampak tudi za pomoč pri prisluškovanju, sodelovanje pri nameščanju naprav za prestrezanje podatkov na optičnih kablih in skupno vohunjenje za tujimi tarčami.

Spiegel navaja program Wharpdrive za prestrezanje prometa prek optičnih kablov, ki so ga odkrili zaposleni pri upravljavcu omrežja. NSA je v sodelovanju BND pripravila neškodljivo razlago, kaj naj bi bil odkriti program, BND pa je poskrbel za ponovno namestitev prisluškovalnih orodij. Ni sicer znano, kje in kdaj so omenjeni program nameščali - verjetno ga uporabljajo na več lokacijah - a zanimivo je, da je NSA zaupala tako pomembno nalogo BND-ju. Ustavni pravniki v Nemčiji izražajo pomisleke nad tem delovanjem, saj nemška ustava vsem ljudem na nemških tleh in Nemcem po celem svetu zagotavlja tajnost občil. Četudi BND uporablja obvoz prek NSA, ki zbira podatke, ki jih BND ne sme, potem pa jih posreduje BND, je to na trhlih tleh.

Sicer je znano, da je imela NSA v Nemčiji veliko bazo v Bad Aiblingu na Bavarskem. V mestu z 18.000 prebivalci je bilo v najboljših časih 1800 zaposlenih v NSA. Po letu 2004, ko je NSA območje zapustila, so ga nasledili agentje BND, ki jim je še vedno pomagala ena enota iz NSA v bližnji okolici. NSA in BND sta leta 2002 podpisali strogo zaupni dokument o sodelovanju na področju vohunjenja, protiterorističnih operacij, boju zoper organiziran kriminal in širjenju orožja za množično uničevanje. Prisluškovanje v dokumentu ni omenjeno, ampak je celo navedeno, da bodo spoštovali tajnost občil in ne bodo vohunili za ameriškimi in nemškimi državljani, a je v drobnem tisku precej izjem. Skupno v Bad Aiblingu delujeta dve skupni enoti, in sicer Joint SIGINT Activity za skupno prisluškovanje in Joint Analysis Center za skupno analizo prisluhov.

Medtem ko dokumenti iz NSA kažejo, da BND in NSA skupaj izvajata prestrezanje telekomunikacij, BND trdi drugače. Pravijo, da je okrog 500 milijonov kosov prometnih podatkov, ki so jih posredovali NSA, zbrala BND zunaj nemških meja in posredovala NSA. Kakorkoli že, vse skupaj kaže, da BND in NSA tesno sodelujeta. Šlo naj bi zlasti za Bližnji vzhod in Afriko. V Afganistanu, denimo, sodeluje kar 14 tujih obveščevalnih agencij.