Nemški varuh zasebnosti proti čitalcu prstnih odtisov v iPhonu

Matej Huš

16. sep 2013 ob 07:47:45

Ena izmed najbolj prepoznavnih novih funkcij v iPhonu 5S je bralnik prstnih odtisov (biometrični skener), ki ponuja preprosto zaklepanje in odklepanje s pritiskom prsta, ne da bi morali vtipkati kodo ali risati vzorce. Sliši se dobro, a pregovorno zadržni Nemci nad tem niso navdušeni.

Nemški informacijski pooblaščenec iz Hamburga Johannes Caspar je uporabnike posvaril pred uporabo te funkcije. Poudaril je, da biometričnih značilnosti ne moremo izbrisati, temveč nas spremljajo celotno življenje. Zato prstnih odtisov in drugih tovrstnih podatkov ne bi smeli uporabljati za identifikacijo v vsakdanjem življenju, pravi.

Dodaja, da čeprav Apple trdi, da se podatki shranjujejo le lokalno na dotičnem telefonu, uporabniki nimajo prav nikakršnega nadzora nad tem, kam vse Apple pošilja podatke, kako jih obdeluje in kaj vse še počne z njimi. Apple sicer zatrjuje, da do biometričnih podatkov v iPhonu 5S razvijalci in aplikacije ne morejo, saj ima dostop le mehanizem za odklep telefona in Applova trgovina. Toda že pred afero Prism so obstajale realne možnosti za zlorabe, ta pa je te le potrdila. Zato zagovarja varčnost, kar se tiče teh podatkov, in sicer naj jih ne puščamo naokrog, če to ni res nujno. In za odklepanje telefona ni, vsak pa se bo seveda odločil sam. Apple vse pomisleke seveda zavrača.