Nokia X, X+ in XL: finski telefoni z Androidom

Matej Huš

24. feb 2014 ob 18:10:47

Pri Nokii je skoraj tako kakor na Balkanu - čeprav se nikamor ne preseliš, se vsake toliko let znajdeš v novi državi. Telefoni, ki jih izdaja finski velikan, zdaj že Microsoftova podružnica, so šli skozi marsikateri operacijski sistem - Symbian, MeeGo in Windows Phone, sedaj pa nam je Nokia pokazala še telefon z Androidom. Tu je Nokia X.

Pravzaprav so trije. Najmočnejši model je Nokia XL s 5-palčnim zaslonom, sledi mu Nokia X+ s 4-palčnim zaslonom ter najšibkejši model Nokia X, ki ima od X+ le nekaj manjšo kapaciteto pomnilnika. Prvi stane 110 evrov, drugi 100 evrov, tretji pa 90 evrov in naj bi bil naprodaj le v Vzhodni Evropi, Aziji in Južni Ameriki (bomo videli, ali to vključuje tudi Slovenijo). Po notranjosti in zunanjosti so na las podobni Lumii 520. Nokia X ima 512 MB pomnilnika in 4 GB prostora s podporo za razširitev prek microSD in kamero s tremi milijoni točk. Model X+ je povsem enakega videza, le da ima 768 MB pomnilnika. Procesor je Qualcomm Snapdragon 8225 s frekvenco 1 GHz, zaslon pa zmore prikazati 800 x 480 točk. Nokia XL je nekoliko drugačna, saj ima 5-palčni zaslon in kameri s petimi in dvema milijonoma točk. Vsi modeli imajo prostor za dve SIM kartici, ki lahko delujeta hkrati.

Na strojne zmogljivosti Nokia gotovo ne stavi. Glavna atrakcija je seveda (zdaj že nekoliko zastareli) Android 4.1.2, katerega izbira je nekoliko presenetljiva, saj je ravno najnovejši Android 4.4 Kitkat prinesel močno pričakovano zmanjšanje porabe pomnilnika in teče bistveno boljše na napravah s 512MB pomnilnika. Nokiin Android nima Googlove trgovine in drugih programov (Gmail, lokacijske storitve, potisna sporočila, itd.), ampak so prednaloženi Bing, Outlook.com in HereMaps. Nokiin novi lastnik je pač Microsoft. Nove aplikacije se dobijo na Nokiini tržnici, ki je nekoliko manj bogato založena in manj ažurna od Googlove, možnost pa je tudi prenosa od drugod.