Ballmer gre v pokoj

Matej Huš

23. avg 2013 ob 23:00:02

Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer, ki je krmilo podjetja od ustanovitelja Billa Gatesa prevzel leta 2000, je danes najavil, da se bo v prihodnjih 12 mesecih upokojil. To je prej, kot smo pričakovali, ob tem pa Ballmer ni imenoval svojega naslednika niti ni namignil, koga bi si na tem položaju želel.

V uradni izjavi za javnost so zapisali, da je bila odločitev izključno Ballmerjeva, čeprav ni skrivnost, da so mu investitorji večkrat očitali, da podjetja ne vodi najbolje (še Ballmerjevo pismo zaposlenim). To se je izkazalo tudi danes, saj je delnica podjetja takoj po objavi bližajočega se odstopa poskočila za skoraj 10 odstotkov. Ballmer je dejal, da nikoli ni najbolj pravi čas za odstop, a da je to eden izmed boljših trenutkov, da to stori. Podjetje je sredi iskanja nove strategije in reorganizacije, ko se bo od programskega giganta preusmerilo k ponujanju storitev in naprav. Zato potrebujejo novega izvršnega direktorja, ki bo na položaju dovolj dolgo, da bo ta proces speljal do konca. Iskanje novega šefa je zaupano posebnemu komiteju, ki ga bo vodil John Thompson. Izbirali bodo med notranjimi in zunanjimi kandidati, so še dejali. Ballmer bo ostal na poziciji, dokler postopek ne bo zaključen.

S svojo odločitvijo o odstopu je Ballmer razbremenil podjetje, ki se v zadnjem času spopada s slabšimi rezultati - mizerna prodaja Windows 8, še slabši izplen s tablicami Surface RT, pritisk na ceno delnice, ki ga izvajajo nezadovoljni investitorji itn. Z vnaprejšnjo najavo si je kupil čas, da podjetje v miru poišče naslednika, ne da bi na vodstvo ves čas pritiskali delničarji.

Ballmerjev mandat je bil sicer posejan z vzponi in padci. V tem času je Microsoft kupil 149 podjetij. Najbolj znan je gotovo prevzem Skypa za osem milijard dolarjev, ki ga sedaj vgrajujejo v Windows 8.1, da bi - ironično - pospešili prodajo Windows 8.1 in ne rešili Skype. Pomemben je bil še prevzem aQuantive za šest milijard dolarjev leta 2007 - lani so odpisali celotno vrednost in utrpeli ogromno izgubo. Ballmer je poskusil izposlovati tudi prevzem Yahooja, ki pa zaradi nasprotovanja tarče ni uspel. Kasneje je bilo Yahooju pošteno žal, a Microsoft je od ponudbe odstopil. Sedaj možnosti za združitev teh dveh podjetij praktično ni več. Sam Ballmer pa pravi, da mu je najbolj žal fiaska z Visto.