LG-jev QHD zaslon za mobilne telefone

Primož Resman

21. avg 2013 ob 22:52:32

Poimenovanja ločljivosti zaslonov z bolj logičnimi oz. kratkimi imeni so, roko na srce, redko logična. A nič ni bolj nelogično, kot ločljivost QHD, ki pomeni Quad High Definition, torej štirikratnik visoke ločljivosti. Pričakovali bi, da gre za ločljivost 4k, a temu ni tako. Gre namreč za ločljivost 2560 x 1440 (štirikrat 1280 x 720), medtem ko v primeru qHD (četrtina HD) HD dejansko pomeni 1920 x 1080 - qHD torej znaša 960 x 540 pik.

Kakorkoli že, čeprav ne govorimo o 3840 x 2160 pikah, bo v tem primeru tudi 2560 x 1440 pik dovolj. S takšno ločljivostjo se namreč ponaša nov LG-jev zaslon za mobilne telefone, ki v diagonalo meri vsega 5,5 palcev. To pomeni, da ima gostoto kar 538 pik na palec, kar je več kot dovolj, da doseže Applov minimum za zaslone Retina (za mobilne telefone ta znaša okrog 350 pik na palec). Obenem je nov panel debel vsega 1,21 mm ter ima le 1,2 mm neuporabljenega robu, kar je 12 % manj, od aktualnega prvaka na tem področju, 5,2-palčnega 1080p zaslona, ki je bil predstavljen v LG-jevem svežem paradnem konju G2. Ponašajo se še z visoko svetilnostjo (430 Nitov oz. kandel na kvadratni meter).

Kot kaže bo ločljivost nova norija, v kateri bodo tekmovali proizvajalci različnih silicijevih medijev. Tekma za megapiksle je v primeru mobilnih telefonov še kako živa (posledica je, da se nevzdržno bližamo vidnim posledicam kvantnih efektov, ki bodo dirko nedvomno zavrli), a se je v primeru običajnih fotoaparatov v nekaterih primerih nekoliko umirila. Lahko bi rekli, da bomo na boljšem kupci, a to morda ni povsem res. Na okrog 4,5 palcih mobilnega telefona je za neločljive pike že skorajda dovolj ločljivost 720p, vsaka višja ločljivost pa za zelo malo učinka zgolj zahteva naprednejšo in dražjo tehnologijo tekočih kristalov, močnejšo osvetlitev panela za doseganje enake svetlosti ter zmogljivejši grafični podsistem, ki zmore gladko prikazovati gibajoče slike. Zadnji dve omejitvi seveda negativno vplivata na porabo telefona, to pa zahteva krajšo avtonomijo oz. večjo in težjo baterijo.

Vse lepo in prav, ampak kdaj bomo na namizju za normalno ceno doživeli premik v ločljivostih??