Britanska vlada ostro pritisnila na Guardian in njegove sodelavce

Mandi

20. avg 2013 ob 09:38:45

Včeraj sta se v sagi o žvižgači Snowdenu zgodila dva incidenta, ki pa imata več opraviti z novinarsko svobodo kot samimi razkritji.

Novinarski partner Glenna Greenwalda, 28-letni brazilski državljan David Miranda, je bil na povratku domov zadržan na londonskem letališču, in to kar na podlagi poglavja protiterorističnega zakona, ki carinikom omogoča do 9 urno zadržanje osebe, da lahko preverijo, ali imajo pred sabo terorista. Mirando so seveda spraševali predvsem o njegovem novinarskem delu, mu zasegli vso njegovo elektroniko, ter ga končno izpustili ravno ob izteku omenjenega deveturnega roka, brez dostopa do odvetnika. Greenwald je bil o pridržanju obveščen nekje 3 ure po začetku in je takoj kontaktiral Guardianovo pravno službo ter brazilsko veleposlaništvo v Londonu, vendar ni pomagalo. Med zaseženim naj bi bil tudi USB ključek z delovnim materialom, vendar je bil seveda dobro šifriran.

Približno istočasno je Guardian priznal, da so se "nekje v obdobju zadnjega meseca dni" pri njih oglasili predstavniki britanske varnostno obveščevalne službe GCHQ (britanska ustreznica NSA) ter izvedli uničenje trdih diskov in računalnikov, na katerih so bile informacije, ki jih je Snowden posredoval njihovemu nekdanjemu novinarju Greenwaldu. Uničenje teh materialov in prenehanje poročanja o zadevi je bil pogoj, da vlada ne eskalira kar do zaprtja časopisne hiše. V tednih pred incidentom so Guardianovi uredniki dobili več pozivov GCHQ, da "naj že nehajo s poročanjem o zadevi", ter s tem povezanih opozoril.

Greenwald, ki že nakaj časa živi dela in v Braziliji, je britanska dejanja označil za sramotna, in napovedal samo še bolj ostre članke, še posebej v obziru do Velike Britanije. Seveda pa mora biti vsaj malo previden. Vlade namreč več ni prav nič sram označiti novinarje za teroriste, zato da lahko potem proti njim izvedejo nekatere najbolj ostre preiskovalne ukrepe.