Ključki USB, ki eksplodirajo

Matej Huš

22. mar 2023 ob 22:14:04

Marsikaj smo že videli z USB-ključki, ki še zdaleč niso le neškodljivi nosilci podatkov. Z njimi so v preteklosti okužili iranske jedrske centrifuge, z njimi so vdirali v računalniške sisteme in jih z električnim udarom tudi dobesedno uničevali. Novi koncept pa so eksplozivni ključki, s katerimi so v Ekvadorju napadli novinarje. Petim novinarjem so po pošti poslali USB-ključke, ki so skrivali eksploziv RDX. Ob vstavitvi v računalnik je bilo 5 V napetosti dovolj za sprožitev.

Med prejemniki je bil tudi Lenin Artieda s televizijske postaje Ecuavisa v Guayaquilu, ki je v kuverti prejel neznani USB-ključek. Ko ga je vstavil v svoj računalnik, je ključek razneslo, pri čemer je bil novinar laže poškodovan po obrazu in rokah. RDX je dobavljiv v 1 cm velikih kapsulah, a se je v konkretnem primeru sprožila le polovica eksploziva. Kasneje se je izkazalo, da so še štirje novinarji prejeli podobne eksplozivne USB-ključke, a vsi niso eksplodirali. Álvaro Rosero na radijski postaji EXA ga je prav tako prejel, a ker ga je producent priključil prek podaljška, ki ni dostavil dovolj električne energije, ga ni razgnalo. Enega izmed ključkov pa je policija prestregla in ga nadzorovano uničila.

V vseh petih primerih je šlo za enake naprave, je dejala notranja ministrica Juana Zapata. Gre za poizkus ustrahovanja in utišanja novinarjev, je še dodala. Policija incidente preiskuje kot teroristična dejanja. Za zdaj še ni jasno, ali in kakšne so politične implikacije. Eden izmed ključkov je imel dodano sporočilo, da so na njem informacije, ki bodo razkrila gibanje correísmo.