Interna revizija NSA pokazala obsežne zlorabe

Mandi

17. avg 2013 ob 10:54:46

Washington Post tudi pod novim lastnikom (Amazonov Jeff Bezos) dosledno nadaljuje s poročanjem o ameriških prisluškovalnih naporih. Danes zjutraj so objavili interno revizijo NSA-jinega oddelka, ki deluje v prestolnici (datirano maj 2012), ki samo v obdobju enega leta evidentira 2776 primerov, v katerih so tamkajšnji analitiki prekoračili svoja nadzorna pooblastila. Koliko je zlorab na drugih oddelkih ni znano, a neimenovani analitiki naj bi priznali, da jih ni malo.

Poročilo, ki še spada v paket Snowdnovih razkritij, je pomembno zlasti zato, ker je ameriška administracija vse do sedaj strumno trdila, da so interni postopki znotraj NSA vodotesni in ne dovoljujejo nobenih zlorab, razen morda trivialnih. Da podatkov o zlorabah ni, so bile denimo besede NSA-jinega vodje, generala Keitha Alexanderja, ko je 1.8. na otvoritveni slovesnosti nagovoril občinstvo na konferenci Black Hat Briefings. WaPo sicer ne gre tako daleč, da bi Alexanderja ali Obamo odkrito obtožil zavajanja, je pa te misli moč zaslediti marsikje drugod.

Incidenti na oddelku v prestolnici segajo vse od zatipkanih imen in priimkov oz. drugih manjših kršitev protokola, do masovnih posegov v stvari, ki se jih NSA sploh ne bi smela dotikati. Našli so jih denimo s prsti v marmeladi kartotekah več tisoč Američanov oz. tujih imetnikov dovoljenja za delo, ali pri tem, da so se "zmotili" pri mednarodni klicni kodi za Egipt (+20) in tako zajeli "večje število" domačih klicev v D.C.-ju (omrežna številka 202). Pri prisluškovanju na optičnih kablih so šli celo tako daleč, da jih je na to opomnilo sicer kar prijazno tajno obveščevalno sodišče FISC, saj iz zbranih dumpov niso zmogli učinkovito izločiti ameriške interne komunikacije, zato so pač pregledovali tudi njo. Nadzor domačih komunikacij pa ni naloga NSA, pravzaprav ji je to dokaj strogo prepovedano. A kar je še najhujše: NSA je svojim analitikom naročila, naj o morebitnih zlorabah preprosto prenehajo poročati svojim nadrejenim, da bodo poročila lepša. To morda že, a potem bi moral Alexander ostati pri tem, da "zlorab ni, ker ne vodimo več evidence o njih", ne pa da govori, da "jih ni, ker je nadzor tako super". Tukaj takoj pade paralela z našo policijo, ki ne vodi statistike poizvedb o imetnikih IP naslovov in telefonskih številk (3. odst. 149.b. člena ZKP). Zanje na rabijo odredbe rednega kazenskega sodišča; zakaj bi se torej trudili.

Razkritja so še toliko bolj odmevna zaradi sočasno izdanega intervjuja s prvim sodnikom sodišča FISC, ki je odkrito priznal, da se pri nadzoru dela NSA zanašajo na podatke, ki jim jih dostavi NSA, ne na lastne, neodvisne preverbe.

Če nič drugega, zdaj več ne bo mogoče trditi, da zlorab ni bilo.