Programer iz Goldman Sachsa obsojen zaradi tatvine kode

Matej Huš

12. dec 2010 ob 01:01:43

Sodišče na Manhattnu je 40-letnega programerja Sergeyja Aleynikova iz Goldman Sachsa zaradi kraje lastniške izvorne kode obsodilo tatvine poslovne skrivnosti in prenašanja ukradenega blaga, zaradi česar mu grozi zaporna kazen do 10 let. Aleynikov je bil aretiran lani, ko je na nemške strežnike prenesel izvorno kodo sistema za trgovanje z visoko frekvenco na Wall Streetu.

Trgovanje z visoko frekvenco je posebna vrsta trgovanja z vrednostnimi papirji, ki se vrši izjemno hitro in ob podpori zapletenih algoritmov, ki izkoriščajo najmanjše razlike med nakupno in prodajno ceno ter cenami na različnih borzah (temu pravimo arbitraža). Aleynikov se je po prihodu iz Rusije leta 1990 kot računalniški strokovnjak zaposlil v Goldman Sachsu, kjer je imel letno plačo 400.000 dolarjev. Premamila ga je ponudba podjetja Teza Technologies, ki mu je obljubilo trikrat večjo plačo v zameno za razkritje Goldman Sachsove kode. Aleynikov je julija lani na zadnji dan zaposlitve pri Goldman Sachsu del kode prenesel na nemške strežnike, a naj ne bi bil vedel, da počne kaj ilegalnega, saj naj bi bil verjel, da prenaša del kode, ki so odprti. S kodo se je tudi odpravil na pogajanja o zaposlitvi pri novem delodajalcu.

Tožilec je uspel dokazati, da je Aleynikov vede in iz pohlepa kršil pravila o zaupnosti, saj je podatke tudi šifriral, zato ga je 12-članska porota spoznala za krivega. Kazen bo sodišče izreklo 18. marca, do takrat pa ostaja na prostosti, a pod stalnim nadzorom, saj ima poleg ameriškega tudi rusko državljanstvo in obstoji nevarnost begosumnosti.