V Pegatronu še slabše kot v Foxconnu

Matej Huš

31. jul 2013 ob 21:44:41

Apple je spet pod pritiskom skupin za zaščito delavcev. Potem ko je zadnja leta naslovnice polnil njegov kitajski pogodbeni proizvajalec Foxconn, se je izkazalo, da seveda to ni edini tovrstni primer. Foxconn je bil le najbolj izpostavljen. Razmere v podjetju Pegatron Group, ki je prav tako eden izmed pomembnih Applovih dobaviteljev, so še slabše kot v Foxconnu, ugotavlja China Labor Watch.

Ugotavljajo, da Pegatron vsaj v treh svojih tovarnah krši zakonodajo, saj tam delajo mladoletni delavci, opravijo preveč nadur in so jim kršene pogodbene pravice. Povprečno naj bi delavci v teh tovarnah delali 66-69 ur tedensko, kar so prikrivali, saj so morali podpisovati lažne izjave o manjšem obsegu nadurnega dela. Poleg tega jim očitajo še nedostojno nizko plačilo, slabe delovne pogoje, slabe bivanjske razmere, trpinčenje, težave z izrabo letnega dopusta in okoljsko oporečnost. Vse to so razlogi, da je China Labor Watch izpostavila Pegatron.

V podjetju so se že odzvali in napovedali temeljito preiskavo, da bi odkrili morebitne nepravilnosti. Apple pa je zgolj posredoval izjavo za javnost, da so zavezani k zagotavljanju varnih in poštenih delovnih pogojev v celotni proizvodni verigi.

Kot kaže, Foxconn še zdaleč ni osamljeni primer niti najhujši. Pogoji dela so na Kitajskem zaradi bolj ohlapne zakonodaje in zatiskanja oči oblasti pač bolj klavrni. To je cena za poceni izdelke.