Microsoftovo poslovanje slabo, delnica že izgubila več kot 10%

Mandi

20. jul 2013 ob 19:59:01

Te dni dni so svoje četrtletne rezultate objavili številni tehnološki giganti - Samsung, Google, Microsoft; noben od njih ni imel posebej dobrih novic. A še najslabše jo je, kot kaže, odnesel Microsoft, čigar delnica je po edem trgovalnem dnevu že izgubila več kot 10%.

Delničarje najbolj muči nizek dobiček, ki bi moral biti 75 centov na delnico, a ga je samo 50 centov - celo polovico manj. Glavni krivec je seveda slaba prodaja PC-jev, ki pada že pet zaporednih četrtletij in jim klesti prihodke iz Oken, kljub rekordnim marketinškim naporom okoli Osemke. Minus bi mogle pokriti mobilne naprave, a so namesto tega so vknjižile 900 milijonov dolarjev izgube (7 centov na delnico) na račun neprodanih zalog Surface RT. Analitiki ocenjujejo, da bi to ob nedavni pocenitvi za 30% (na $349 dolarjev, ali ceno osnovnega iPada Mini) pomenilo, da Microsoft razpolaga s presežkom kar 6 milijonov tablic, ki se jih mora nekako znebiti še pred jesenskim prihodom novih modelov. Obup je tako velik, da jih šolam že ponujajo za vsega 200 dolarjev, na raznih večjih konferencah pa za vsega stotaka (brez tipkovnice, seveda). Glavni krivec naj bi bil prav operacijski sistem, ki ne zmore poganjati obstoječih Windows aplikacij, česar Microsoft uporabnikom ni znal upravičiti, vsaj pri prvotni ceni ne. Boljše je šlo oddelku za Pisarno (ki bo naslednje četrtletje sicer najbrž negativen) ter pa oddelku za poslovne oz. oblačne izdelke. Ballmer se je glede tega - malo arogantno, pravijo komentatorji - nedavno pohvalil, da imajo zdaj "milijon strežnikov" ter tudi "najboljšo oblačno platformo" - Azure.

Izgube - ki so jo denimo vknjižili lani poleti po 6 milijardnem odpisu investicije v Doubleclickovega konkurenta aQuantive - tokrat k sreči ni. Prihodki so zrasli za 10% glede na isti čas lani, ter naj bi še rasli. Tako vsaj meni Ballmer, ki je pred kratkim izvedel reorganizacijo podjetja, tako da je vsak šef zdaj odgovoren za določeno funkcijo (razvoj, marketing, finance, pravni oddelek, idr.), ne več za določen produkt. Posamezne produktne enote naj bi zdaj več sodelovale in manj tekmovale. Podoben sistem ima Apple, zato se komentatorji bojijo, da Ballmer zgolj obupano kopira njihove prijeme, medtem ko je Microsoft daleč preveč rigiden za kaj takega. No, Ballmer vsaj več ni šef XBox divizije, kar je začasno postal pred 10 dnevi, ko jo je Don Mattrick popihal k Zyngi po svojo novo plačo milijona dolarjev letno, plus za do 50 milijonov v opcijah v naslednjih 5 letih.

Apple je na vrsti v torek.