Poglejte analizo svojih metapodatkov iz Gmaila

Matej Huš

9. jul 2013 ob 15:53:01

V zadnjem času so aktualni varnostni pomisleki in vprašanja zasebnosti, ki jih sprožajo afere s prisluškovanjem, ki ga potrjeno izvajajo ZDA, Velika Britanija, Francija in Nemčija. Nekateri prestrezajo samo prometne podatke, drugi tudi vsebino komunikacije. A presenetljivo veliko podatkov o kontaktih se da izvleči že zgolj iz prometnih podatkov. Univerza MIT v Massachusettsu je zato razvila aplikacijo Immersion, ki vam to pokaže.

Na njihovem spletnem naslovu ob zagonu aplikacije potrdite, da dobi aplikacija dostop do vašega elektronskega predala pri Gmailu. Če ste izjemno paranoični, se boste ob tem sicer kislo nasmehnili, a vendarle sodi MIT med najbolj zaupanja vredne institucije na svetu, tako da si lahko razkritje brez slabega občutka dovolite. Trenutno je naval kar velik, tako da morate potem počakati, včasih tudi kakšno uro. V tem času Immersion izriše klasičen mehurčni diagram, ki kaže jakosti povezanosti s posameznimi osebami (velikost krogca) in njihove medsebojne povezave. Izberete lahko tudi različna časovna obdobja in še nekaj postranske statistike, recimo število poslanih sporočil, novih prejemnikov itd.

Vse te podatke ima Google. Še več, Google ve tudi o čem pišete, saj strojno preberejo vso pošto, da odfiltrirajo spam. To je tudi vir podatkov za ciljano oglaševanje. Agencije, kot so NSA, imajo podatke povezane tudi z drugimi viri, tako da so njihovi grafi še bolj dodelani. Mimogrede, tudi Google je začel zlivati podatke iz Gmaila, YouTuba in vseh ostali storitev, kar je sprožilo veliko negodovanja, a je ta odločitev obveljala. V digitalnem svetu pač vse pusti svojo sled.